Fracţiunile parlamentare l-au informat pe preşedintele APCE despre restanţele R. Moldova în onorarea obligaţiilor faţă de Consiliul Europei
https://www.ipn.md/ro/fractiunile-parlamentare-l-au-informat-pe-presedintele-apce-despre-restantele-7965_970468.html
Fracţiunile parlamentare l-au informat pe preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Lluis Maria de Puig,despre restanţele R. Moldova în onorarea obligaţiilor faţă de Consiliul Europei la capitole precum libertatea presei, reforma sistemului judecătoresc şi pregătirile de alegerile parlamentare. Preşedintele APCE se află pentru prima dată într-o vizită oficială în R. Moldova, între 6 – 9 iulie curent.
Întrevederea dintre preşedintele APCE şi reprezentanţii fracţiunilor parlamentare a avut loc în seara zilei de luni, 7 iulie, fără accesul presei. Solicitat de Info-Prim Neo, liderul fracţiunii Partidului Popular Creştin-Democrat (PPCD), Vlad Cubreacov, a declarat că în cadrul întâlnirii au fost discutate probleme precum necesitatea retragerii trupelor ruse din partea de est a R. Moldova, situaţia celor 50 mii de copii români din Transnistria care nu pot studia în limba maternă cu alfabet latin, problema mass-media locale nedeetatizate, majorarea pragului electoral şi interdicţia de a forma blocuri electorale, interdicţia persoanelor cu dublă şi multiplă cetăţenie de a avea acces la funcţii publice etc. A fost discutată, de asemenea, problema rolului şi locului procuraturii într-o societate democratică, acesta fiind unul din angajamentele asumate de R. Moldova în 1995 cu ocazia admiterii în Consiliul Europei, singurul angajament major încă neonorat, afirmă Vlad Cubreacov. S-a discutat, de asemenea, despre pregătirea pentru alegerile parlamentare din 2009 şi eventualitatea suspendării monitorizării R. Moldova de către CoE după alegerile din 2009 cu condiţia ca RM să-şi onoreze toate responsabilităţile şi obligaţiunile asumate. Potrivit lui Vlad Cubreacov, preşedintele APCE şi-a exprimat preocuparea pentru aceste aspecte, a subliniat progresul semnificativ pe care R. Moldova l-a făcut pe plan legislativ, ajustându-şi cadrul juridic intern la normele şi standardele CoE, dar a arătat că există discordanţe, uneori îngrijorătoare, între normă şi practici, care rămân cu mult în urma legilor.
Liderul fracţiunii Partidului Democrat din Moldova (PDM), Dumitru Diacov, a declarat pentru Info-Prim Neo că în cadrul întrevederii s-a discutat despre faptul că este necesar ca R. Moldova să facă un efort ca să realizeze în sfârşit toate angajamentele asumate în 1995 şi pe parcurs. „Guvernarea actuală şi-a asumat în nenumărate rânduri obligaţiuni şi numai de guvernare depind, de fapt, unele momente, de exemplu, reforma sistemului judiciar şi a Procuraturii”, a menţionat Dumitru Diacov. A fost abordată situaţia presei, sistemului judiciar, relaţiile guvernare-opoziţie, conflictul transnistrean, sărăcia, restanţele în implementarea Planului de acţiuni RM-UE etc. De asemenea, s-a evidenţiat faptul că guvernanţii trebuie să asigure condiţii egale pentru toate partidele politice de a participa la alegeri, de a avea acces la informaţie, la canalele publice. „Aceasta este o condiţie absolut necesară pentru a păstra un echilibru în ţară după alegeri, în condiţiile când campania preelectorală se reflectă asupra perioadei postelectorale”, a spus liderul PDM. Potrivit acestuia, Lluis Maria de Puig s-a arătat dispus să ofere ţării sprijinul necesar şi a reiterat că R. Moldova trebuie să-şi respecte toate angajamentele şi să creeze condiţii bune pentru alegerile parlamentare, acesta din urmă constituind un obiectiv principial.
Liderul fracţiunii Alianţa „Moldova Noastră” (AMN), Serafim Urecheanu, a declarat că l-a informat pe preşedintele APCE despre restanţele foarte mari la îndeplinirea obligaţiunilor asumate faţă de CoE, despre carenţele în dezvoltarea economiei. „Oamenii sunt impuşi de sărăcia galopantă să abandoneze ţara şi să plece peste hotare, numărul celor plecaţi ridcându-se la peste un milion, iar ponderea remitenţelor în PIB este, numai conform datelor oficiale, în jur de 35%”, a menţionat Urecheanu. Liderul AMN a comunicat că în anii de guvernare comunistă calitatea vieţii s-a înrăutăţit şi se evidenţiază o instabilitate politică: „la nivel declarativ avansăm, adoptăm legi nu rele, dar în acelaşi timp, la capitolul realizări avem foarte multe restanţe”. În acest context, Serafim Urecheanu a sesizat oficialul european asupra restanţelor la capitolul reforma sistemului judecătoresc şi reforma audiovizualului, despre faptul că guvernarea comunistă controlează practic toate resursele mediatice, despre privatizarea ilegală a posturilor Euro TV şi Antena C, care au fost împărţite între PPCD şi PCRM. De asemenea, liderul AMN a informat despre amestecul organelor centrale în administraţia publică locală atât la Chişinău şi Comrat, dar şi, în comun cu PPCD, în toate raioanele unde sunt la conducere reprezentanţii forţelor democrate. Potrivit lui Urecheanu, preşedintele APCE a spus că au fost înregistrate multe realizări, dar a subliniat foarte delicat că preşedintele, Guvernul şi Parlamentul trebuie să continue să depună eforturile în a-şi îndeplini obligaţiunile.
Liderul fracţiunii Partidului Comuniştilor, Eugenia Ostapciuc, nu a răspuns solicitării Info-Prim Neo, din motive de agendă.