logo

Fracțiunea Partidului politic Șor nu mai există în Parlament


https://www.ipn.md/ro/fractiunea-partidului-politic-sor-nu-mai-exista-in-parlament-7965_1097750.html

Fracțiunea Partidului politic Șor a încetat de drept. Parlamentul a votat mai multe acte în vederea executării hotărârii Curții Constituționale prin care formațiunea a fost declarată neconstituțională. Deputații vizați nu s-au prezentat la ședință, iar cei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu au participat la vot, transmite IPN.

Astfel cei cinci deputați ai partidului declarat neconstituțional – Marina Tauber, Denis Ulanov, Vadim Fotescu, Petru Jardan și Reghina Apostolova – vor activa ca deputați independenți.

Deputații au mai aprobat excluderea lui Denis Ulanov din componența nominală a Biroului permanent al Parlamentului. „Poziția vacantă, conform reprezentării proporționale a fracțiunilor în Parlament, îi revine fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate”, care va desemna reprezentantul său în calitate de membru al Biroului permanent”, se arată în proiectul de hotărâre.

De asemenea, reprezentanții PPȘor au fost excluși din componența nominală a delegațiilor Parlamentului Republicii Moldova la organizațiile parlamentare internaționale și la organizațiile parlamentare bilaterale.

După alegerile din iulie 2021, pe listele PPȘor, în Parlament au acces 6 deputați, care au constituit fracțiunea parlamentară. Unul dintre ei este Ilan Șor, care a rămas fără mandatul de deputat. Hotărârea a fost adoptată de Parlament după ce a luat act de decizia Curții de Apel Chișinău prin care politicianul a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare. După acea decizie, în legislativ au rămas doar 5 parlamentari ai partidului.

Luni, 19 iunie, Curtea Constituțională, care a fost sesizată de Guvern, a declarat Partidul Șor neconstituțional. Potrivit hotărârii, niciun act al organelor acestui partid adoptat după pronunțarea deciziei respective nu are valoare juridică, iar Ministerul Justiției urmează să desemneze o comisie de lichidare a formațiunii. Reprezentanții acesteia au calificat decizia Curții ca fiind una „abuzivă și criminală”.