Fostul şef al SIS, Artur Reşetnicov, a ordonat nimicirea informaţiie operative privind evenimentele din aprilie, afirmă conducerea actuală a SIS
https://www.ipn.md/ro/fostul-sef-al-sis-artur-resetnicov-a-ordonat-nimicirea-informatiie-operative-pri-7965_980438.html
Cercetările efectuate de actuala conducere a Serviciului de Informaţiii şi Securitate (SIS) al R. Moldova nu au oferit probe ce ar permite calificarea evenimentelor din aprilie 2009 ca tentativă de lovitură de stat. O declaraţie în acest sens a difuzat Serviciul de presă al SIS, citat de Info-Prim Neo. Declaraţia vine după afirmaţiile unor martori audiaţi de procurori pe marginea protestelor din 7 aprilie 2009.
Potrivit documentului, materialele iniţiale ce ţin de elucidarea cazului au fost remise Procuraturii Generale în perioada activităţii fostului director al SIS, Artur Reşetnicov, la indicaţia căruia, ulterior, o mare parte din informaţiile operative au fost nimicite. Aceste circumstanţe nu permit evaluarea exhaustivă a activităţii instituţiei în timpul evenimentelor.
Conducerea SIS respinge categoric învinuirea de tăinuire a datelor care ar putea vărsa lumină deplină asupra protestelor şi dă asigurări că va continua interacţiunea cu Procuratura Generală şi Comisia de anchetă a Parlamentului R. Moldova pentru a contribui la elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor din aprilie 2009.
Ex-directorul SIS, Artur Reşetnicov, a declarat presei, miercuri, 3 martie, că evenimentele din aprilie 2009 au constituit o tentativă de lovitură de stat şi de asasinare a ex-preşedintelui ţării, Vladimir Voronin. Anterior, după audieri în calitate de martor, şi ex-preşedintele Vladimir Voronin a reiterat ideea privind tentativa de loviturii de stat.
La rândul său, consilierul municipal Oleg Cernei, citat pentru audieri la 4 februarie, a declarat că protestul paşnic al tinerilor la 7 aprilie 2009 a fost folosit de guvernarea comunistă de atunic pentru a vandaliza clădirile parlamentului şi preşedenţiei cu scopul de a învinui opoziţia politică de tentativă de lovitură de stat şi de a-şi crea imagine în faţa structurilor şi presei occidentale.