Fostul şef al Misiunii OSCE în R. Moldova nu exclude reglementarea conflictului transnistrean în timpul aflării la putere a lui Vladimir Voronin şi Igor Smirnov
https://www.ipn.md/ro/fostul-sef-al-misiunii-osce-in-r-moldova-nu-exclude-7965_968486.html
Deşi există divergenţe în viziunile preşedintelui Vladimir Voronin şi a liderului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, ex-şeful Misiunii OSCE în R. Moldova, William Hill, nu exclude că problema transnistreană ar putea fi reglementată în perioada aflării la putere a celor doi, transmite Info-Prim Neo.
Într-un interviu acordat ziarului „Analitique”, William Hill a declarat că şi Voronin şi Smirnov l-au asigurat că doresc reglementarea conflictului. Problema este că propunerile de reglementare făcute de unul din ei, nu sunt acceptate de celălalt. Vladimir Voronin vorbeşte despre o autonomie largă cu împuterniciri largi, în timp ce Smirnov insistă asupra independenţei de facto. Totuşi, cei doi au fost de multe ori foarte aproape de rezolvarea conflictului, afirmă William Hill.
Diplomatul american a opinat că suspendarea Tratatului FACE de către Rusia, chiar dacă nu va viza direct problema transnistreană, oricum nu va contribui la procesul de reglementare. Totodată Hill nu exclude că soluţionarea problemei Kosovo ar putea crea un precedent pentru alte zone de conflict.
Potrivit oficialului, comunitatea internaţională demult şi-a format opinia că malul drept şi stâng al Nistrului este o parte a aceluiaşi stat. Tiraspolul trebuie să se împace cu ideea că soluţia va fi anume în acest context. Dar Chişinăul trebuie să înţeleagă că autonomia largă presupune nu doar formalităţi ca drapelul, stema şi imnul, dar şi împuterniciri reale. Administraţia din regiune trebuie să gestioneze banii, să adopte legi. În cadrul unor asemenea condiţii, o soluţie susţinută de toţi ar putea fi găsită în decurs de un an doi. În caz contrar, situaţia actuală se poate conserva pentru un timp destul de îndelungat, a concluzionat ex-şeful Misiunii OSCE în Moldova William Hill.