logo

Fostul procuror de Chişinău: Procuratura a devenit un instrument politic


https://www.ipn.md/ro/fostul-procuror-de-chisinau-procuratura-a-devenit-un-instrument-politic-7965_1028219.html

Fostul procuror al municipiului Chişinău, Ivan Diacov, afirmă că procuratura a devenit un instrument politic şi acest lucru este dovedit chiar şi de dosarele fostului premier Vlad Filat, primarului de Orhei, Ilan Şor, şi judecătoarei Domnica Manole. Potrivit lui Ivan Diacov, ca şi pe vremurile Uniunii Sovietice, se invocă secretul anchetei în cazuri în care procesele trebuie să se desfăşoare în mod public.

Într-o conferinţă de presă la IPN, fostul procuror s-a referit la cazul lui Vlad Filat, condamnat recent la 9 ani de detenţie. Potrivit lui, examinarea acestui dosar cu uşile închise nu este caracteristic unei societăţi democratice. Ex-procurorul afirmă că a fost informat că în actul de învinuire nu se regăsesc faptele invocate la momentul arestului – mita în valoarea de 250 de milioane de dolari, dar şi alte fapte pe care le-a recunoscut Vlad Filat în plenul Parlamentului. Potrivit lui, fostul premier ar fi fost găsit vinovat doar că a primit cadouri scumpe, printre care ceasuri, maşini etc.

Ivan Diacov spune că Vlad Filat trebuie să fie pedepsit, în condiţiile în care personal a recunoscut că a admis încălcări. Ex-procurorul, care insistă pe un proces public, crede că nici apărarea nu are interes să se ştie ce se discută în sala de judecată.  Deşi apărarea de nenumărate ori a invocat îngrădirea dreptului la libera exprimare, nu a făcut uz de pârghiile pe care le are. Vlad Filat a putut să facă o înregistrare prin intermediul avocatului, însă nu şi-a dorit acest lucru, pentru că, de fapt, el este unul dintre cei care au sărăcit poporul, a spus Ivan Diacov.

Fostul procuror al municipiului Chişinău s-a referit şi la practica arestului preventiv, sugerând că Moldova ar trebui să aplice experienţa altor state unde inclulpaţii plătesc cauţiune ca să rămână în libertate pe durata anchetei. Potrivit lui, astfel nu s-ar îngrădi drepturile inculpaţilor şi, pe de altă parte, ar avea de câştigat şi bugetul statului.
Referindu-se la dosarul judecătoarei Domnica Manole, învinuită că a luat o decizie contrară legii când a impus Comisia Electorală Centrală să desfăşoare referendumul constituţional iniţiat de către Platforma „DA”, Ivan Diacov a spus că este o metodă de a demonstra „cine în ţară este stăpân”. Potrivit lui, actuala guvernare se pregăteşte de alegerile prezidenţiale, asigurându-se că în cazul în care vor exista procese de judecată magistraţii vor lua decizii în favoarea sa. Diacov susţine că asupra judecătoarei Manole au fost făcute presiuni, însă ea a enunţat o decizie ghidându-se de lege şi de propria conştiinţă. Solicitarea de a retrage imunitatea magistratei şi cercetarea sa penală, vor fi calificate de către comunitatea internaţională ca o imixtiune şi acest caz nu va fi tolerat de partenerii de dezvoltare.

Ivan Diacov a mai spus că dacă în fruntea procuraturii ar fi numită o persoană din societatea civilă, cu siguranţă s-ar face dreptate, iar persoanele implicate în fraudele bancare ar fi trase la răspundere. Potrivit lui, guvernarea, prin acţiunile sale abuzive şi ilegale, a transformat procuratura într-o bâtă politică şi instaurează dictatură.