logo

Fostul președinte al AȘM și soția sa, deferiți justiției


https://www.ipn.md/ro/fostul-presedinte-al-asm-si-sotia-sa-deferiti-justitiei-7967_1046607.html

Cauza penală în care sunt vizați ex-președintele Academiei de Științe, Gheorghe Duca, și soția sa, Maria Duca, fost rector al Universității AŞM, a fost transmisă în judecată. Soților le este incriminat excesul de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu, cu prejudicierea bugetului de stat cu aproape un milion de lei, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție se spune că temei pentru începerea urmăririi penale a servit sesizarea unui angajat al Academiei, precum și rezultatele inspectării financiare tematice. Conform materialelor cauzei, soții și-au atribuit în mod ilicit salarii mai mari pentru activitățile de administrare și cercetare desfășurate, precum și prime și sporuri nejustificate, aflându-se frecvent în deplasări de serviciu și concedii de recuperare, fapt neindicat în tabelele de pontaj.

Pe durata anchetei, în privința învinuiților a fost dispusă măsura preventivă de obligare de a nu părăsi țara, în acest moment nefiindu-le aplicată vreo măsură preventivă. Pe casa de locuit a acestora, procurorul a aplicat sechestru, fiind înaintată și o acțiune civilă în vederea reparării prejudiciului cauzat.

Dacă instanța îi va găsi vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 650 la 1150 de unități convenționale sau închisoare până la trei ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa funcții pe un termen de la doi la cinci ani.

Gheorghe Duca a demisionat la sfârșitul lunii noiembrie anul trecut. Atunci a invocat motive de sănătate, dar totodată a spus că decizia coincide și cu procesul penal în care este vizat. Gheorghe Duca și-a exprimat speranța că „în condițiile în care nu va mai fi persoană publică, justiția va face dreptate și va avea o atitudine obiectivă și imparțială”. La fel, a spus că nu se consideră vinovat, nu a făcut niciun fel de scheme și delapidări. Gheorghe Duca a deținut funcția de președinte al AȘM din anul 2004.