logo

Fostul director de la „Cricova”, reţinut


https://www.ipn.md/ro/fostul-director-de-la-cricova-retinut-7967_1038917.html

Fostul director general al Combinatului de Vinuri „Cricova” SA şi un director de firmă au fost reținuți de către Procuratura Anticorupție, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, ex-directorul de la Cricova, acţionând contrar legii, a organizat construcţia de către un agent economic, pe teritoriul Combinatului, a unui local de deservire a vizitatorilor: „Oraşul Subteran”. Pe 31 iulie 2012, acesta a fost înregistrat în Registrul bunurilor imobile, având o suprafaţa totală de 1490,20 metri pătraţi.

Suprafața de 0,38 ha pe care se află construcţia a făcut parte din suprafaţa totală de 83,28 ha a perimetrului minier al CV „Cricova” SA, fapt reflectat în Actele de confirmare a perimetrului minier. Cu toate acestea, respectiva suprafaţă a fost exclusă, în mod fraudulos, din perimetrul minier al Combinatului şi atribuită în folosinţă agentului economic pentru perioada anilor 2011-2016.

Respectivele acţiuni, potrivit procurorilor, contravin prevederilor Legii cu privire la declararea complexului „Combinatul de Vinuri „Cricova” SA” drept obiect al patrimoniului naţional-cultural al Republicii Moldova şi ale Legii culturii, care interzic înstrăinarea proprietății acestei entități.

De asemenea, s-a mai stabilit că, la indicaţia fostului director general al Combinatului, pe 9 iulie 2010, în scopul construcţiei localului „Oraşului Subteran”, Centrul de Business şi Turism SA „Cricova-Vin” i-a acordat, fără dobândă, aceluiaşi agent economic, un împrumut de 2,1 milioane lei, care până în prezent nu a fost restituit.

Procurorii anticorupţie au efectuat percheziţii la domiciliile fostului director general al Combinatului de Vinuri. Pentru acţiunile de care este învinuit, legislaţia prevede închisoare de la șase la zece ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.