logo

Foști și actuali angajați ai organelor de drept, suspectați de trafic de droguri


https://www.ipn.md/ro/fosti-si-actuali-angajati-ai-organelor-de-drept-suspectati-de-7967_1046752.html

Șapte cetățeni moldoveni au fost reținuți pe teritoriul Republicii Moldova pentru dirijarea activității unui grup suspectat de trafic de droguri, de tip hașiș, din Spania în Federația Rusă. Mai devreme, în decembrie anul trecut, alți zece membri ai grupării, cetățeni ruși, belaruși, moldoveni și ucraineni, au fost reținuți în Spania, Ucraina, Belarus și Federația Rusă, de către autoritățile statelor respective, în timpul unei operațiuni de transportare a circa 400 de kg de hașiș, transmite IPN.

Procurorul Dumitru Ştefîrţă, din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, a spus joi, 31 ianuarie, într-o conferință de presă, că investigațiile pe acest caz au început în 2016. Ca rezultat al probelor acumulate, în decembrie anul trecut, au fost reținuți primii zece membri ai grupului, iar acum alți șapte, inclusiv liderul. Toți sunt în arest preventiv. Încă șase persoane suspectate că ar avea tangențe cu activitatea grupului sunt date în urmărire.

Traficanții  procurau drogurile din Spania cu 700-800 de euro/kg, și le vindeau în Rusia cu 2000-2500 de euro/kg. Potrivit anchetatorilor, gruparea a reușit să comercializeze circa 500 de kg de hașiș. În timp ce alte 400 de kg au fost reținute de oamenii legii.

O parte din membrii grupului, confirmă procurorul, sunt foști și actuali angajați ai organelor de drept din Republica Moldova. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele reținute riscă o pedeapsă de la 7 la 15 ani de închisoare.