logo

Fost director AAC, reținut într-un dosar de spălare de bani. Alte trei persoane – bănuite


https://www.ipn.md/ro/fost-director-aac-retinut-intr-un-dosar-de-spalare-7967_1091692.html

Ex-directorul Autorității Aviației Civile (acum Autoritatea Aeronautiсă Civilă) a fost reținut pentru 72 de ore, într-un dosar de spălare de bani. Alte trei persoane urmează a fi audiate. Fostul conducător al AAC, care a activat până în ianuarie 2021 în cadrul Autorității, este bănuit că împreună cu alți foști angajați ai entității aeronautice și un fost primar al capitalei a spălat de bani în proporții deosebit de mari, transmite IPN.

Potrivit Centrului National Anticorupție, cele patru persoane anchetate ar fi activat în cadrul unei companii de prestare a serviciilor de consultanță în domeniul aeronautic și ar fi semnat mai multe contracte cu entități similare de peste hotare. Banii primiți pentru servicii ar fi intrat în conturile companiei moldovenești, dar și în conturile unor companii offshore. Ulterior, banii ajunși în offshore ar fi fost distribuiți pe conturile mai multor companii-căpușă, pentru a legaliza proveniența lor. În final, mijloacele financiare spălate ajungeau pe cardurile personale ale celor patru suspecți.

La această etapă, ofițerii CNA și procurorii investighează o sumă de peste două milioane de euro încasată de beneficiarii companiei. O parte din aceasta nu ar fi fost raportată către autoritățile fiscale din Republica Moldova, fiind tăinuită prin utilizarea sistemelor bancare din zone offshore. Totodată, mai multe companii implicate în tranzacțiile frauduloase ale companiei menționate ar fi fost conectate la spălările de bani cercetate în dosarele „fraudei bancare” și „laundromatului”.

Valentin Vizant, ex-directorul Agenţiei de Stat a Aviaţiei Civile, a venit cu o declarație în care precizează că a fost surprins de perchezițiile la domiciliul său și le califică drept „o acțiune de prost gust, efectuată în baza unui dosar intentat la comandă, fără niciun suport juridic”. El susține că încheierea privind petrecerea perchezițiilor a fost emisă încă la 19 iulie, iar până astăzi nu a fost solicitat în niciun fel de către procurori sau alți reprezentanți ai forțelor de ordine. Ex-directorul AAC mai spune că în timpul apropiat va prezenta opiniei publice informații referitor la numele celor care au comandat „acest dezmăț cu implicarea procurorilor, precum și scopurile pe care aceștia le urmăresc”. La fel, va prezenta un raport detaliat privind activitatea companiilor din domeniul aviației civile gestionate de către el.