logo

Forumul societății civile: Dependența financiară a ONG-urilor de granturile externe este de 80%


https://www.ipn.md/ro/forumul-societatii-civile-dependenta-financiara-a-ong-urilor-de-7967_1093035.html

Dependența financiară a organizațiilor neguvernamentale de granturile externe variază între 70% și 80%. O spun reprezentanții societății civile reuniți la Forumul ONG-urilor ediția 2022. Potrivit membrilor organizațiilor neguvernamentale este imperios necesară diversificarea portofoliului de finanțare pentru ca societatea civilă să nu fie atât de dependentă de sursele externe. Una dintre modalitățile de obținere a independenței financiare pentru ong-uri este mecanismul 2%, care prevede virarea în conturile organizațiilor necomerciale a 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice, notează IPN.

Sustenabilitatea financiară a ONG-urilor reprezintă un element cheie pentru sporirea încrederii publicului în societatea civilă, recunosc reprezentanții sectorului. Potrivit lor, persoanele fizice și juridice pot contribui financiar pentru a consolida capacităților societății civile prin donarea impozitului pe venit.

„Durabilitatea financiară a ong-urilor este o provocare. Diverse studii arată că dependența financiară față de granturile externe variază de la 70-80%, lucru care nu este sustenabil pe termen lung. Ține de noi, organizațiile societății civile, să diversificăm acest portofoliu cât mai mult ca să devenim mai rezilienți. Există mecanismul 2% care presupune posibilitatea persoanelor fizice de a susține financiar ONG-urile. În cazul filantropiei și sponsorizării e vorba de companii. Asta înseamnă că un agent economic are dreptul să deducă până la 5% din venitul impozabil și dona această sumă unei organizații neguvernamentale”, a spus reprezentantul Centrului de Resurse Juridice, Ilie Chirtoacă.

Reprezentanții autorităților centrale spun că recent a fost aprobat regulamentul în baza căruia membrii societății civile pot depunde dosarele pentru a obține finanțare din partea statului. Eligibile sunt toate proiectele care au utilitate publică.

„În calitate de autoritate finanțatoare sunt autoritățile publice centrale și locale care oferă sprijin financiar neramburasbil pentru implementarea proiectelor ONG-urilor conform priorităților de dezvoltare. ONG-urile beneficiază de finanțare nerambursabilă doar dintr-un singur buget, bugetul de stat sau bugetul APL-urilor, dacă depun același proiect la diferite surse de finanțare. Organizațiile fac dovada existenței contribuției proprii de cel puțin 10% din valoarea totală a proiectului”, a spus reprezentanta Cancelariei de Stat, Aurelia Isac.

Unul dintre mecanismele prin care ONG-urile își pot consolida capacitățile financiare este antreprenoriatul social. Partenerii de dezvoltare susțin potențialul ONG-urilor din Republica Moldova dacă acestea promovează și dezvoltă antreprenoriatul social.

„O întreprindere socială este o întreprinderea clasică după toate procesele de bussines, dar profitul pe care-l obține trebuie în proporție de 90% să fie reinvestit în activitatea economică, trebuie să creeze locuri de muncă pentru categorii vulnerabile, iar în cazul lichidării unei afaceri sociale, toate activele trec la o altă întreprindere socială. Misiunea întreprinderii sociale este de a rezolva o problemă comunitară sau de a ajuta un grup țintă din comunitate să fie încadrat în câmpul muncii ca să obțină o bunăstare socială. Fundația Est-Europeană din 2018 până în 2020 a oferit 15 granturi pentru crearea și dezvoltarea întreprinderilor sociale”, a spus reprezentanta Fundației Est-Europene, Ana Ciurac.

Forumul ONG 2022 este organizat de Consiliul ONG-urilor și Centrul CONTACT, cu suportul financiar al Suediei, Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și GIZ, prin intermediul proiectului „Consolidarea societății civile în țările Parteneriatului estic”.