În perioada 17-19 noiembrie, în orașul Arad din România a fost organizat un forum dedicat impulsionării absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova – țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Reprezentanții Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) Moldova precizează că scopul acestui eveniment a fost de a prelua bunele practici de la omologii din România în vederea absorbției fondurilor de pre-aderare disponibile pentru Republica Moldova începând cu 2023.
Într-o conferință de presă la IPN, Iurie Calestru, director de programe la IDEP, a declarat că forumul de la Arad a fost precedat de un eveniment similar organizat și găzduit de Primăria Budești pe 7 octombrie. Forumul de la Budești a întrunit peste 120 de participanți din instituții cheie din domenii precum educație, sănătate, autorități regionale și locale, aeroporturi și căi ferate de pe ambele maluri ale Prutului. În urma evenimentului au fost stabilite o serie de parteneriate interinstituționale.
Iurie Calestru a menționat că la Budești s-a propus să fie organizat un eveniment-oglindă la Arad, acesta fiind găzduit de rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Ramona Ilie, și de către administrația publică locală. „Pe parcursul zilelor de 17-19 noiembrie 2022, au fost vizite individuale, de grup și sectoriale, care ar urma să contribuie la constituirea parteneriatelor interinstituționale. Credem că prin aceste parteneriate dintre instituțiile de pe cele două maluri ale Prutului vom putea crea echipe mixte moldo-române pentru cooperarea punctuală pe diverse proiecte de dezvoltare. România are deja experiență în vederea măsurilor necesare în perioada pre-aderare, în care este Republica Moldova, motiv pentru care experiența României este foarte prețioasă. Sperăm împreună, datorită și cu ghidarea omologilor din România, să contribuim de comun la absorbția maximă a fondurilor europene disponibile din 2023”, a notat directorul de programe.
„Noi, IDEP Moldova, ne-am propus să declanșăm o serie de parteneriate interinstituționale pentru conceperea proiectelor comune care vor fi aplicate la oportunitățile disponibile curent, cât și cele de pre-aderare, care vor fi lansate de Comisia Europeană din 2023. Acest eveniment vine să creeze anumit cadru de cooperare pentru a acoperi lipsa stringentă a capacităților de absorbție a acestor fonduri în Republica Moldova cauzată în mare parte de lipsa personalului dedicat privind absorbția fondurilor europene în instituții publice, cât și de lipsa experienței privind atragerea, dar și gestiunea fondurilor europene direct de la Comisia Europeană. Parteneriatul și susținerea omologilor români este vitală la această etapă de integrare europeană a Republicii Moldova”, a spus Iurie Calestru.
Pe parcursul a trei zile, organizatorii evenimentului au pus la dispoziția participanților expertiza bazată pe nevoile și cerințele de formare în timp real pentru impulsionarea procesului de absorbție de către Republica Moldova a fondurilor europene, prezentând totodată aspecte teoretice și practice în domeniu și încurajând reprezentanții din Moldova să continue îmbunătățirea practicilor lor pe acest segment.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.