Fortificarea făinii cu fier şi acid folic nu implică riscuri pentru sănătate, medici
https://www.ipn.md/ro/fortificarea-fainii-cu-fier-si-acid-folic-nu-implica-riscuri-7967_996999.html
Fortificarea făinii de grâu cu fier şi acid folic nu implică riscuri pentru sănătatea oamenilor, în schimb aduce beneficii. Consumând pâine şi paste făinoase din făină fortificată nu are cum să se ajungă la o supradoză de fier sau acid folic, susţin medicii, citaţi de Info-Prim Neo.
Prim-vicedirectorul Centrului Naţional pentru Sănătate Publică, Ion Şalaru, şi medicul Galina Obreja au fost invitaţii şedinţei Reţelei „Jurnaliştii-prieteni ai copiilor”, la care s-a discutat despre făina fortificată. Fortificarea făinii cu fier şi acid folic s-a decis recent printr-o hotărâre de Guvern. „Astfel se urmăreşte reducerea cazurilor de anemie printre locuitorii Moldovei şi a malformaţiilor la nou-născuţi”, a comunicat Ion Şalaru.
Potrivit medicilor, circa 52% dintre copiii până la un an au anemie. „Impactul deficienţei de fier şi acid folic se răsfrânge nu numai asupra sănătăţii umane, ci şi asupra economiei ţării. Copiii cu malformaţii trebuiesc întreţinuţi şi este costisitoare integrarea lor în societate”, a menţionat prim-vicedirectorul Centrului Naţional pentru Sănătate Publică.
Medicul Galina Obreja susţine că pentru a acumula necesarul de fier o persoană trebuie să consume zilnic peşte şi carne, dar şi fructe şi legume în stare proaspătă. Pentru necesarul de acid folic trebuiesc consumate legume frunzoase, precum pătrunjelul, mărarul, ţelina, varza şi altele. „Există şi alimente care împiedică asimilarea fierului şi acidului folic de către organism. Acestea sunt ceaiul şi cafeaua. Este foarte important ca acestea să se consume după o oră de când a fost luată masa”, a comunicat Galina Obreja.
Medicii spun că substituenţii nu vor afecta calitatea pâinii şi a pastelor făinoase, Aceştia sunt rezistenţi la prelucrarea termică, ceea ce nu se poate spune despre fierul şi acidul folic în produsele naturale.
La prima etapă urmează să se selecteze trei cele mai mari mori din ţară, care asigură cu făină industria alimentară. Producătorii vor face propriile investiţii în dozatoarele şi substituenţii necesari. Autorităţile preconizează către anul 2013 deja toată pâinea şi pastele făinoase industriale să fie din făină fortificată.
Potrivit calculelor, o tonă de făină fortificată va costa cu 7,7 lei lei mai mult, ceea ce nu va influenţa costul pâinii. Experţii au menţionat că făina este fortificată în peste 50 de state ale lumii.