logo

Forţele de stânga au mai multe şanse să câştige cursa prezidenţială, experţi


https://www.ipn.md/ro/fortele-de-stanga-au-mai-multe-sanse-sa-castige-cursa-7978_1026856.html

Forţele de stânga au mai multe şanse să câştige cursa prezidenţială din toamna viitoare, fiind mai consolidate, în timp ce forţele de dreapta sunt mai fărâmiţate. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune „PRO TV Chişinău”, transmite IPN.

Directorul Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS, Doru Petruţi, consideră că viitorul preşedinte va fi unul din partea partidelor de opoziţie, pentru că sondajele arată că preferaţi sunt liderii acestor formaţiuni. Potrivit lui, Partidul Liberal a scazut în credibilitate. Credibilitatea Partidului Liberal Democrat şi a liderilor de acolo, la fel este mică şi e puţin probabil ca să mai crească. Totodată şi actualul primar general Dorin Chirtoacă şi liderul Partidului Popular European, Iurie Leancă, au pierdut foarte mult.

„Astfel, pe segmentul de stânga Igor Dodon nu are contracandidat. În timp ce pe segmentul de dreapta vor fi cel puţin cinci candidaţi pentru funcţia de preşedinte. Mai observăm că Dodon se abţine să vorbească despre Uniunea Vamală, pentru a atrage un scor electoral mai mare. Dar pe măsură ce ne vom apropia de alegeri lucrurile se vor schimba mult”, a spus Doru Petruţi.   

Directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, consideră că desemnarea unui candidat comun de către forţele de dreapta este puţin probabilă. „Nu stim cum se vor integra grupurile politice Maia Sandu şi Andrei Năstase. S-ar putea să aibă unele probleme, deoarece deseori  cei care controlează  anumite instituţii, au practicat şantajul cu dosarele penale şi folosirea scheletelor din trecut. Există foarte multe voturi care balansează între Platforma „DA” şi PAS. Electoratul lui Renato Usatîi ar putea fi prins între centru şi dreapta. Pentru PDM nu este important atât de mult ca să câştige  candidatul lor. Pentru a-şi menţine poziţiile, cred că PDM va avea oamenii lor atât de pe eşichierul de stânga, cât şi de pe dreapta”, a opinat Igor Munteanu.   

Alegerile prezidenţiale au fost stabilite pentru data de 30 octombrie