Douăzeci și opt de candidați la funcția de primar participă la scrutinul din 5 noiembrie în municipiul Chișinău. Și toți sunt din partea partidelor politice. Sunt cu zece candidați mai mulți decât la alegerile locale din 2019. Totodată, pentru alegerile locale în acest scrutin sunt înregistrate 37 de partide din 60, două partide au format un bloc electoral. Forța partidelor politice a fost analizată Igor Boțan, director executiv al ADEPT, într-o conferință de presă la IPN.
Igor Boțan a declarat că echipa ADEPT a lucrat cu datele de la CEC pentru a vedea cât de acoperită este țara cu candidații partidelor politice. Toate datele sunt prezentate pe platforma alegeri.md.
Spre exemplu, PAS a întregistrat candidați în toate cele 34 de circumscripții de nivelul doi. La fel au reușit acest lucru PSRM și Partidul Șansă.
Potrivit directorului executiv ADEPT, dacă se măsoară puterea organizatorică a partidelor politice, se vede că PAS, partidul de guvernământ, are candidați în 82% din cele 1830 de circumscripții. Partidul Șansă este pe locul doi – 75%, PSRM –70% și fostul Partid Democrat, care acum e Partidul Social Democrat European – 39%.
Igor Boțan susține că partide relativ noi, cum CUB sau Partidul Schimbării – au potențial înalt, iar prtidele conscarate precum PLDM sau PSRM chiar cedează unor partide noi la capitolul potențial organizatoric și administrativ.
Directorul ADEPT este de părere că informația care caracterizează potențialul organizatoric și administrativ al partidelor este importantă pentru alegători și analiști. Acest potențial organizatoric, administrativ nu înseamnă că el este proporțional cu simpatia în fața alegătorilor. Despre simpatia și suportul alegătorilor se va putea judeca a doua zi după terminarea alegerilor.
Pe alegeri.md sunt prezentate și date privind cheltuielile partidelor în campania electorală. Aici se poate constata că două formațiuni nu au părezentat aceste rapoarte la CEC. La fel, sunt prezentate date privind numărul alegătorilor, din care reiese că numărul a scăzut în toate circumscripțiile electorale cu excepția municipiului Chișinău. A scăzut față de campania din 2019 și numărul consilierilor de nivelul unu, fapt care reflectă migrația internă.
De-a lungul anului curent au avut loc 18 sondaje de opinie, clasificate pe platformă în două categorii: date publicității în perioada electrorală și cele date publicității în perioada preelectorală. Pe baza acestora s-au făcut medii și au fost comparate. Pe pagina web sunt prezentate rapoartele de monitorizare a proceselor electorale, naționale și internaționale.
Igor Boțan a îndemnat populația să participe la vot pentru a putea ulterior cere de la aleși servicii de calitate și soluții la problemele localităților lor.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.