logo

Forța Fermierilor: Dacă nu ne vedem cu premierul, reacția va fi dură


https://www.ipn.md/ro/forta-fermierilor-daca-nu-ne-vedem-cu-premierul-reactia-7965_1098917.html

Asociația „Forța Fermierilor” își asumă o „reacție dură” dacă premierul nu va accepta să se întâlnească cu reprezentanții agricultorilor sau dacă discuțiile se vor lăsa fără rezultate. Despre aceasta asociația precizează într-un comunicat de presă emis după o întrevedere cu  vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, pe care o califică „dificilă și pe alocuri aprinsă”, transmite IPN.

La întrevederea cu ministrul agriculturii au fost precizate termenul de alocare a compensațiilor și livrării motorinei din România. „Ne-am convins că acest sprijin, care și așa este unu mic, ajunge la fermierii afectați nu mai devreme decât în luna octombrie. Mai mult ca atât, deocamdată nu este niciun răspuns de la Uniunea Europeană referitor la acordarea suportului financiar sectorului agrar din Moldova în legătură cu războiul din Ucraina, solicitat de Guvern cu mare întârziere în iunie 2023. Aceasta, deși organizația noastră a insistat ca această adresare să fie făcută la începutul anului curent”, se arată în mesajul asociației.

Agricultorii insistă pe aplicarea unui moratoriu de cel puțin trei luni la calcularea penalităților și dobânzilor de întârziere la plata creditelor. De asemenea, să se interzică executarea silită a obligațiunilor și lansarea procedurilor de insolvență în raport cu agricultorii care cultivă preponderent cereale și oleaginoase. „Reiterăm că aceasta măsură nu necesită alocarea banilor din bugetul de stat, nu va afecta practic deloc starea financiară a băncilor, organizațiilor de micro finanțare și furnizori de inputuri. Și, totodată, poate fi ultimul colac de salvare pentru zeci de mii de fermieri micro, mici și mijlocii, oferindu-le răgaz până la stabilizarea prețurilor la grâu, orz și rapiță. Moratoriul poate fi introdus prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale. În 2020 Moldova a avut un precedent juridic, când au fost aplicate astfel de măsuri pentru întreagă economia”, precizează „Forța Fermierilor”.

În urma discuțiilor, membrii Consiliului asociației „Forța Fermierilor” menționează că ministrul agriculturii nu conștientizează toată gravitatea situației. Din 2022, agricultorii mici și mijlocii au fost lăsați practic fără suport pentru depășirea multiplilor crize care au afectat concomitent ramura agricolă. „Domnul Bolea se documentează despre recolta culturilor de primă grupă din surse neveridice și operează cu cifre eronate privind cheltuielile per hectar de grâu, chiar dacă există un studiu internațional elaborat la comanda Ministerului Agriculturii, care a estimat cheltuieli medii de 18 000 de lei la un hectar de grâu. Agricultorii au adus la cunoștința domnului ministru cifre care arată cu lux de amănunte că la recolta de grâu peste medie anul curent fermierii, la prețurile actuale derizorii, au pierderi semnificative”, susține agricultorii.

Asociația „Forța Fermierilor” a solicitat organizarea, nu mai târziu de săptămâna viitoare, a unei întâlniri cu prim-ministrul Dorin Recean. „Dacă săptămâna viitoare nu vom avea discuția cu domnul prim-ministru sau această discuție nu se va solda cu vreun rezultat, reacția noastră va fi una dură. Atunci vom anunța societatea când, cum și cu care lozinci vom ieși la proteste”, precizează „Forța Fermierilor”.