Formatul de negocieri „5+2” va fi suspendat pe durata ostilităților militare din Ucraina. Totuși, autoritățile de la Chișinău vor continua să mențină interacțiunea cu toți partenerii externi importanți „în vederea avansării în procesul de reglementare atotcuprinzătoare”, a declarat vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, Fred Duijn, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare, vicepremierul Oleg Serebrian a accentuat că demilitarizarea regiunii transnistrene și asigurarea standardelor internaționale de respectare a drepturilor omului în această regiune vor crea premisele necesare pentru atingerea unor progrese în procesul de reglementare.
În cadrul întrevederii s-a accentuat și abordarea soluționării pașnice și durabile a conflictului transnistrean, cu respectarea necondiționată a suveranității și integrității teritoriale a țării.
Încă în luna februarie, ministrul afacerilor externe, Nicu Popescu, a declarat că negocierile în procesul de reglementare transnistreană în formatul 5+2 nu se pot desfășura din momentul declanșării războiului în Ucraina de către Federația Rusă. În aceste condiții, autoritățile de la Chișinău trebuie să continue discuțiile cu Tiraspolul în alte formate existente, cum ar fi formatul 1+1. La fârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei emisiuni TV, ex-ministrul român de externe Cristian Diaconescu, a concluzionat că varianta formatului de negocieri „5+2” din 1992 până astăzi nu a făcut decât să dilueze foarte mult o problemă care în mod normal se rezolva în câteva ore. Suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova au fost abuziv încălcate prin formarea unei zone autoproclamate ca fiind autonome, care la un moment dat a încercat să-și declare independența pe care nu a recunoscut-o nimeni și nici măcar Moscova.