Formaţiuni politice critică anularea majorărilor de salarii în sfera învăţământului
https://www.ipn.md/ro/formatiuni-politice-critica-anularea-majorarilor-de-salarii-in-sfera-invatamantu-7965_963449.html
Două formaţiuni politice extraparlamentare critică decizia guvernării de a anula modificările sistemului de salarizare în sistemul bugetar, prin care retribuirea angajaţilor din învăţământ urma să fie majorată la începutul anului curent.
Potrivit unei declaraţii a Partidului Conservator din Moldova (PCM) remisă spre difuzare Info-Prim Neo, prin amendarea, în decembrie 2006, a Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, au fost anulate majorările de salarii în învăţământ. PCM este indignat de faptul că în hotărârea guvernului privind crearea către anul 2009 a 300 mii locuri de muncă şi majorarea salariului mediu lunar pe economia naţională până la echivalentul de 300 USD, se precizează că eventualele majorări se vor face în funcţie de disponibilităţile bugetului. „Guvernul, ca de obicei, caută justificări şi scuze pentru propria incapacitate şi incompetenţă. Pornind de la faptul că salariul actual al profesorilor nu asigură minimul de existenţă, e ineficientă discuţia despre PIB sau bugetul naţional înalt, care ar putea să rezolve problema dată”, se spune în declaraţie.
Potrivit autorilor documentului, printre principalele probleme în sectorul educaţiei figurează impozitarea improprie conform unui coeficient diferit, a profesorilor care, din lipsa de bani, sunt nevoiţi să se angajeze în mai multe locuri de muncă; povara creditar-bancară pe care aceştia sunt nevoiţi s-o suporte procurându-şi lucruri elementare în credit; vestimentaţia neadecvată a profesorilor săraci; rata înaltă a femeilor, pensionarilor şi cadrelor necalificate în învăţământ; riscul daclanşării unor manifestaţii de proporţii, care vor paraliza desfăşurarea cursurilor din şcoli şi universităţi. PCM anunţă drept necesare eforturile juridice, economice şi politice conjugate, precum şi iniţiativele civice pentru rezolvarea crizei din învăţământ.
Şi o altă formaţiune politică, Partidul Social-Democrat din Moldova (PSDM) îşi exprimă dezacordul în legătură cu încălcarea de către actuala guvernare a legislaţiei în vigoare în ceea ce priveşte majorările de salarii ale lucrătorilor din sectorul bugetar, respectiv din învăţământ, pentru 2007. Anularea majorărilor, prevăzute în Legea nr. 355–XVI din decembrie 2005, prin modificările recente, constituie un act de iresponsabilitate al actualei guvernări faţă de pedagogii care trebuie să asigure calitatea instruirii şi educaţiei viitorilor cetăţeni.
Formaţiunea susţine că declaraţiile ministerului de resort, privind lipsa acută a cadrelor, sunt greu de înţeles în situaţia în care circa 40 mii de pedagogi, care mai activează în condiţii vitrege, au salarii mizerabile. Absolvenţii facultăţilor pedagogice refuză să profeseze pentru un salariu derizoriu de 500-600 de lei, în condiţiile în care salariul mediu lunar pe economie este de 1695,4 lei.
PSDM consideră că anume guvernul este direct responsabil de faptul că între anii 2001 şi 2006 au plecat din învăţământ circa 3 000 de pedagogi, dintre care aproximativ 1 700 doar anul trecut. Totodată, formaţiunea constată că intensificarea campaniei anticorupţie din învăţământ este una de intimidare şi discreditare a profesorilor, lansată pentru a tempera spiritele pedagogilor hotărâţi să nu renunţe la lupta pentru drepturile lor şi să protesteze public.
„Considerăm argumentul invocat de guvernare precum că nu sunt bani în buget ca fiind o scuză absolut neîntemeiată şi în discordanţă cu declaraţiile despre orientarea socială a bugetului. Cheltuielile nejustificate de circa 200 mil. lei pentru reconstruirea Memorialului „Eternitate”, a străzii Pan Halippa, a monumentului lui Ştefan cel Mare, a scuarului din faţa Teatrului de Operă şi Balet, precum şi pentru reparaţiea viaductului Botanica-Centru, a clădirilor Curţii de Apel şi a Curţii Supreme de Justiţie, ar fi putut asigura majorarea salariilor profesorilor pentru 2007”, se mai spune în declaraţie.
PSDM cere majorarea imediată, într-o primă etapă, a salariilor profesorilor până la nivelul salariului mediu pe economie, iar ulterior, indexarea salariului bugetarilor conform ratei inflaţiei. Totodată, formaţiunea susţine iniţiativa Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei de a organiza, la 23 februarie, un miting de protest şi se solidarizează cu pedagogii care cer abrogarea Legii nr. 422, prin care au fost anulate majorările de salarii pentru bugetari în 2007.