logo

Formarea coaliției este incertă și discuțiile vor mai dura, analist


https://www.ipn.md/ro/formarea-coalitiei-este-incerta-si-discutiile-vor-mai-dura-analist-7965_1047804.html

Analistul politic Corneliu Ciurea este de părere că situația privind formarea unei coaliții în noul Parlament este incertă și admite că discuțiile vor mai dura. De asemenea, el consideră că blocul ACUM s-ar putea să nu mai participe la discuțiile pe marginea formării majorității, deși este îndemnat din ambele părți să o facă. Aprecierile au fost făcute la emisiunea „Replica” de la postul de televiziune Prime, transmite IPN.

„Am senzația că în sânul celor două partide care formează blocul mai importante sunt discuțiile legate de „divorț”, crearea fracțiunilor și mai puțin îi preocupă participarea la guvernare. În mod deloc surprinzător, blocul ACUM nu este pregătit astăzi pentru a-și asuma, fie și parțial, guvernarea, este un partid care nu vrea puterea”, spune Corneliu Ciurea.

Expertul în drept constituțional Vitali Catană este de părere că reprezentanții blocului ACUM nu au ce pune pe masa discuțiilor pentru formarea majorității pentru că planul lor inițial a eșuat și acum nu știu ce să facă. „Speranța este că între ei mai sunt oameni care vor fi în stare, la un moment dat, fie să-i determine pe liderii lor să-și schimbe părerea, fie să vină ei cu o voce proprie”, susține Vitali Catană.

Jurnalistul Ion Mischevca consideră că blocul ACUM încă nu a decis câte fracțiuni va avea în Parlament și această așteptare va fi taxată de către alegători la alegerile locale care urmează. Potrivit lui, blocul a făcut în campanie promisiuni irealizabile. „Ei au promis pregătirea cererii pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2023 ceea ce mi se pare irealizabil în condițiile în care nu sunt la guvernare și refuză orice dialog pentru a veni la guvernare. Practic, au rămas în stradă, au rămas cu aceeași mentalitate de protestatari”, spune Ion Mischevca.

Președintele Federației Sindicatelor Sindlex, Mihail Lașcu, este de părere că Maia Sandu trebuie să „iasă din umbra lui Andrei Năstase” și să-și conducă partidul într-o politică independentă. Mihai Lașcu spune că reprezentanții societății civile și politologii vor fi cu ochii pe discuțiile legate de formarea majorității. „Noi suntem interesați să avem un Guvern funcțional, să avem un partener de dialog social și programele care s-au pornit să fie finalizate, iar acele legi care au fost adoptate în prima lectură în Parlamentul precedent să aibă adoptare în a doua lectură pentru că au caracter social”, spune președintele Sindlex.

Niciun partid dintre cele care au acces în noul legislativ nu a obținut la alegerile din 24 februarie majoritatea voturilor pentru a prelua guvernarea de sine stătător. Până la ora actuală nu s-a anunțat formarea unei coaliții de guvernare. Atât Partidul Democrat, cât și Partidul Socialiștilor i-au propus discuții blocului ACUM, pe care acesta le-a refuzat.