logo

Forfotă mare la Piaţa Centrală înainte de Paştile Blajinilor


https://www.ipn.md/ro/forfota-mare-la-piata-centrala-inainte-de-pastile-blajinilor-7967_1005180.html

Forfotă mare la Piaţa Centrală, unde se fac cumpărături pentru Paştile Blajinilor. Pentru a-i pomeni pe cei răposaţi şi a da pomeni, oamenii cumpără veselă, batiste, prosoape, dar şi articole vestimentare şi chiar obiecte de uz casnic, transmite IPN.

La Piaţa Centrală din capitală zeci de oameni fac cumpărături pentru Paştile Blajinilor. Vesela şi prosoapele de bucătărie din China sunt la mare căutare, acestea fiind şi cele mai ieftine. Preţul unei farfurii variază între 10 şi 30 de lei, iar prosoapele de bucătărie costă între 6 şi 25 de lei. Preţul la căni porneşte de la 5 lei şi ajunge la 20-30 de lei, iar un platou pentru aperitive costă 25 de lei.

Florile decorative din stofă şi plastic, pe care oamenii obişnuiesc să le pună la morminte, costă 10-40 de lei, iar coroniţele ajung şi la 120 de lei. Feţele de masă pot fi cumpărate cu 40-250 de lei, plapumele cu 100-250 de lei, iar batistele  de buzunar cu 3 lei bucata. Zece cutii de chibrituri se vând la preţul de 3 lei.

Solicitat de IPN, ieromonahul Iacob de la Mănăstirea Sireţi, a spus că, din păcate, la noi de Paştile Blajinilor se face mai mult un schimb de daruri decât milostenie şi că este mai bine primit atunci când fac o donaţie la o casă de copiii. „Trebuie să se dea ceva de pomană în numele Domnului, de sufletul celui decedat pe care îl pomeneşti”, a menţionat ieromonahul. Pomenile trebuie făcute unui om străin şi nu rudelor, a mai spus preotul.