logo

Fonduri publice în sumă de 400 mln lei au fost gestionate greşit, Expert-Grup


https://www.ipn.md/ro/fonduri-publice-in-suma-de-400-mln-lei-au-fost-gestionate-gresit-expert-grup-7967_1009997.html

Rapoartele Curţii de Conturi în domeniul medical şi în cel energetic pentru anul 2012, analizate de experţii Centrului analitic independent „Expert-Grup”, au scos la iveală fonduri publice în sumă de 400 de milioane de lei gestionate greşit. O treime din această sumă este trecută la pierderi nejustificate.

Dumitru Budianschi, coordonator de proiect „Expert-Grup”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că, potrivit rapoartelor Curţii de Conduri, întreprinderile termoenergetice CET-1, CET-2, CET-Nord, dar şi Spitalul Clinic Republican şi Centru Mamei şi Copilului riscă să piardă o parte importantă din patrimoniu pentru că nu-l înregistrează la oficiul cadastral.

Spitalele din Chişinău şi întreprinderile termoenergetice au terenuri aferente destul de costisitoare. Pentru că acestea nu figurează la cadastru, se găsesc persoane care le înregistrează sau privatizează o construcţie de pe acestea şi instanţa de judecată le dă dreptate, lipsind astfel o instituţie publică de patrimoniu.

Economistul Tatiana Savva a subliniat că celele mai multe iregularităţi în gestionarea patrimoniului ţin de probleme la inventarierea bunurilor şi neînregistrarea lor la cadastru. Doar în cazul CET-urilor, 100 de milioane de lei au fost gestionaţi incorect din cauza patrimoniului neînregistrat la cadastru.

Pe rol în instanţa de judecată este un dosar în care una dintre întreprinderile termoenergetice se judecă cu o persoană care a înregistrat la cadastru un teren în valoare de 4 milioane de lei, care de facto aparţine întreprinderii.

După audierea raportului Curţii de Conturi, CET-1 a înregistrat patrimoniu în valoare de 80 de milioane de lei, iar CET-2 – de 90 de milioane. În cazul instituţiilor medicale însă situaţia nu se îmbunătăţeşte, notează Tatiana Savva. La Centrul mamei şi copilului a fost dată în arendă o încăpere, însă cheltuielile pentru întreţinerea acesteia le suportă instituţia publică, deşi contractul prevede că arendaşul trebuie să achite întreţinerea.

Expert-Grup constată că asemenea „cadouri” sunt făcute frecvent de către instituţiile publice din cauza greşelilor de ordin uman sau tehnic.

Raportul Expert-Grup este realizat în cadrul unui proiect susţinut de Fundaţia Soros-Moldova.