Fondul Ecologic Naţional poate obţine venituri de 5 ori mai mari decât în prezent, dacă Guvernul va aproba noul regulament de funcţionare a acestuia, pentru a permite accesarea fondurilor externe. Managerul Proiectului PNUD/GEF „Consolidarea capacităţilor pentru implementarea reformei fiscale de mediu”, Mihai Roşcovan, a declarat pentru IPN că Fondul Ecologic Naţional, care se află în subordinea Ministerului Mediului, are un buget de 300 de milioane de lei anual. Posibilităţile de accesare a fondurilor externe sunt cu mult mai mari.
„Din păcate, în forma actuală de organizare, Fondul nu poate accesa surse din afară. Pe parcursul a mai mulţi ani managementul acestuia a fost defectuos, persista corupţia, şi interesele de grup, lipsea transparenţa. De notat, foarte multe proiecte finanţate din Fondul Ecologic Naţional nu sunt orientate spre protecţia mediului, ci spre alte necesităţi, fie şi vitale, dar mai puţin legate de protecţia mediului. De aceea, la iniţiativa prim-ministrului Iurie Leancă, Ministerul Mediului, cu asistenţa PNUD, a elaborat un regulament care propune o nouă modalitate de organizare a fondului, cu noi metode şi criterii de management, de selectare, elaborare, finanţare şi implementare a proiectelor de mediu”, a spus Mihai Roşcovan.
Regulamentul elaborat de Ministerul Mediului a obţinut avizul pozitiv al tuturor ministerelor şi se află acum la Cancelaria de Stat pentru a fi propus spre aprobare Guvernului. În acelaşi context, Mihai Roşcovan a subliniat că aprobarea noului regulament este foarte importantă pentru că va deschide o oportunitate de acreditare a Fondului Ecologic Naţional la Fondul Global de Mediu. „Acreditarea oferă posibilitatea accesării surselor importante. Dacă până acum Fondul Naţional acumula maximum 20 de milioane de euro anual, după acreditare ar avea posibilitatea să acumuleze venituri de 5 ori mai mari pentru finanţarea proiectelor de mediu, dar pentru aceasta este nevoie de reorganizarea fondului şi de aprobarea regulamentul nou. Este o posibilitate pe care până acum Moldova nu a avut-o şi este o nouă oportunitate datorită semnării Acordului de Asociere cu UE”, a mai spus Mihai Roşcovan.
Pe lângă procesul de acreditare, va fi necesară şi aprobarea unor documente importante, precum Manualul operaţional şi alte documente care ar facilita şi ar transparentiza procesul de selectare a proiectelor de mediu şi modul finanţare a acestora. Mai mult, pentru prima dată se oferă posibilitatea finanţării proiectelor din sectorul privat orientate spre diminuarea impactului negativ asupra mediului ambiant.
Consultantul internaţional Juerg Klarer, contractat de PNUD, a spus că Fondul Global de Mediu este în proces de creare, iar accesarea surselor financiare pentru politicile de mediu se va face după criteriul „primul venit-primul servit”. Ţara care va dori să obţină finanţare va trebui să se pregătească foarte bine. „Fondul Global de Mediu va fi unul mare, cu venituri de câteva miliarde de dolari anual. Chiar acum câteva zile la New York au fost luate primele angajamente. Germania şi Franţa sunt primele state care vor contribui cu 1 miliard de dolari. Scopul pentru acest an este ca fondul să acumuleze în jur de 10-15 miliarde de dolari şi aceşti bani vor fi mai apoi utilizaţi pentru finanţarea proiectelor pentru adaptarea şi prevenirea schimbărilor climaterice în ţările eligibile, iar Moldova este la fel o ţară eligibilă”, a spus expertul.
Acesta a adăugat că, în pofida faptului că Republica Moldova are posibilitate de a accesa doar 0,5% din sursele fondului, sumele care pot fi obţinute sunt foarte mari, iar factorii de decizie din Moldova trebuie să se pregătească bine pentru a putea obţine sursele financiare respective.
Şefa Fondului Ecologic Naţional, Maria Malic, a precizat că fondul nu poate fi acreditat la etapa actuală deoarece regulamentul în vigoare nu prevede acest mecanism, şi a apreciat pozitiv iniţiativa de elaborare a noului regulament. Totodată aceasta a spus că pentru acreditare este nevoie de surse financiare suplimentare, însă decizia finală va aparţine consiliului de administrare a fondului.
Proiectul „Consolidarea capacităţilor pentru implementarea reformei fiscale de mediu” este implementat de Ministerul Mediului prin intermediul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi este finanţat de Fondul Global de Mediu.