logo

Foaie de parcurs pentru consolidarea statutului para-juriștilor


https://www.ipn.md/ro/foaie-de-parcurs-pentru-consolidarea-statutului-para-juristilor-7967_1034585.html

Elaborarea unei strategii naționale pentru dezvoltarea rețelei de para-juriști și stabilirea unui mecanism transparent și sustenabil de remunerare a para-juriștilor – sunt acțiuni recomandate într-o „Foaie de parcurs” elaborată de Biroul Asociat de Avocați „Efrim, Roșca și Asociații”, la inițiativa Soros-Moldova, și discutată, astăzi, la Ministerul Justiției.

Directorul Departamentului Justiție și Drepturile Omului din cadrul Fundației Soros-Moldova, Victor Munteanu, citat de IPN, a precizat că următorul pas este crearea unui grup de lucru pentru a finaliza procesul de instituționalizare a profesiei de para-jurist.

Viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu, a remarcat că situația financiară a multor cetățeni nu le oferă posibilitatea de a beneficia de serviciile unui avocat, pentru că un avocat bun costă. Justiția în general nu e o activitate ieftină. Și este important să se dezvolte responsabilitatea socială.

Coordonatorul biroului de avocați „Efrim, Roșca și Asociații”, Oleg Efrim, fostul ministru al justiției, spune că acest document a scos în evidență problemele din sistem, precum și lacunele în legislație cu referire la activitatea para-juriștilor. Autorii „Foii de parcurs” au scanat actualul sistem și au răspuns la necesitățile de abilitare juridică a populației, în special a celor mai vulnerabile grupuri sociale.

Pentru consolidarea statutului și rolului para-juristului, experții au recomandat asocierea profesională a acestora, prin înregistrarea unei asociații obștești.

Rețeaua de para-juriști a fost creată în 2010. Timp în care mii de oameni au reușit cu ajutorul para-juriștilor să-și rezolve problemele de ordin juridic cu care s-au confruntat, fie că e vorba de moștenire, divorț, asistență socială sau dreptul la proprietate. Astăzi rețeaua numără în jur de 40 de para-juriști comunitari din diferite zone rurale ale țării.