logo

FMI dă undă verde debursării unei tranșe de circa 95 de milioane de dolari


https://www.ipn.md/ro/fmi-da-unda-verde-debursarii-unei-transe-de-circa-7966_1101337.html

Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional a finalizat cea de-a patra evaluare a programului cu Republica Moldova, susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă. FMI a dat undă verde debursării tranșei de 95 de milioane de dolari SUA (70,95 milioane DST). Potrivit instituției financiare, implementarea programului rămâne în continuare bună, fiind realizate reforme-cheie în domeniile guvernanței bugetar-fiscale, supravegherii sectorului financiar și instaurării statului de drept, transmite IPN.

În afară de aceasta, Consiliul de directori executivi a aprobat programul susținut prin Mecanismul de creditare pentru reziliență și durabilitate, în valoare echivalentă cu 173 de milioane de dolari (129,375 milioane DST). Programul RSF vine să susțină eforturile Republicii Moldova de consolidare a rezilienței la șocurile climatice, sprijinire a reformelor din sectorul energetic, consolidare a capacităților sectorului financiar de a face față schimbărilor climatice și crizelor energetice și mobilizare a unei finanțări durabile.

În urma discuțiilor din cadrul Consiliului de directori executivi, Kenji Okamura, director adjunct al FMI și președintele în exercițiu al ședinței, a declarat că implementarea programului ECF/EFF rămâne în continuare bună, în pofida circumstanțelor complexe. „Inflația a încetinit mai rapid decât s-a așteptat datorită politicii monetare bine calibrate și scăderii rapide a prețurilor la produsele alimentare și combustibil. Se așteaptă o redresare modestă a economiei pe termen scurt, susținută de creșterea cererii interne”, a notat Kenji Okamura.

FMI menționează că politica bugetar-fiscală trebuie să se concentreze în continuare pe atenuarea impactului crizelor multiple, sprijinirea redresării economice și avansarea reformelor pe termen lung. Politica bugetar-fiscală pe termen scurt trebuie să sprijine în continuare cele mai vulnerabile pături ale populației și să asigure securitatea energetică. Pe termen mediu, consolidarea bugetar-fiscală este importantă pentru menținerea sustenabilității bugetului și datoriei de stat, totodată promovând atingerea obiectivelor de dezvoltare.

Directorii executivi au fost de acord cu evaluarea experților FMI. Ei și-au exprimat aprecierea față de determinarea cu care autoritățile implementează programul și față de rezultatele obținute. Ei au căzut de acord că noul program RSF va contribui la consolidarea eforturilor de sporire a rezilienței față de schimbările climatice. Directorii executivi au avertizat că, în ciuda perspectivelor favorabile, Moldova totuși continuă să se confrunte cu dificultăți semnificative din cauza crizelor multiple, precum și riscurilor mari pentru creșterea economică, inclusiv ca urmare a propagării efectelor negative ale războiului dus de Federația Rusă în Ucraina și șocurilor energetice. Ei au încurajat autoritățile să se concentreze în continuare pe atenuarea efectelor șocurilor, sprijinirea redresării economice și asigurarea unei creșteri durabile și prietenoase mediului, precum și atingerea obiectivului de aderare la UE.

După finalizarea discuțiilor, directorul general al FMI, în calitate de președinte al Consiliului de directori executivi, prezintă un sumar al opiniilor directorilor executivi, care este transmis, ulterior, autorităților statului vizat.