Mijloacele acordate în baza programului susținut prin mecanismele de finanțare ECF/EFF ale FMI îi vor permite Republicii Moldova să facă față provocărilor legate de războiul din Ucraina și vor cataliza acordarea finanțării suplimentare din surse externe. De asemenea, vor proteja coeziunea socială prin acordarea suportului din partea bugetului pentru categoriile cele mai vulnerabile și vor impulsiona în continuare reformele de importanță crucială. Potrivit FMI, debursarea imediată a 144,81 milioane de dolari SUA va ajuta Moldova să-și acopere cheltuielile urgente legate de finanțarea balanței de plăți în contextul războiului din Ucraina, transmite IPN.
Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional a finalizat evaluarea ad-hoc a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă pentru Republica Moldova și a aprobat majorarea volumului total de finanțare, precum și redistribuirea tranșelor.
În acest fel, Moldova va primi imediat tranșa de 144,81 milioane de dolari SUA (108,15 milioane de DST). În afară de aceasta, Consiliul de directori executivi a aprobat majorarea volumului de finanțare și redistribuirea tranșelor. Suma totală a debursărilor în cadrul programului de 40 de luni, încheiat cu Republica Moldova, susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă, aprobat în decembrie 2021, a fost majorată cu 260,11 milioane de dolari (194,26 milioane de DST), atingând acum un volum de circa 795,72 milioane de dolari (594,26 milioane de DST).
„Războiul din Ucraina afectează economia Republicii Moldova printr-o multitudine de canale, inclusiv prin majorarea prețurilor la resursele energetice, perturbarea comerțului, scăderea încrederii populației, dar și indirect, ca urmare a sancțiunilor impuse Federației Ruse. Frontiera Republicii Moldova a fost traversată deja de peste 400 de mii de refugiați care au părăsit Ucraina din cauza războiului. Această cifră raportată la numărul de locuitori este pe departe cea mai înaltă din regiune. Majoritatea refugiaților au tranzitat Republica Moldova, îndreptându-se spre alte state, dar circa un sfert au rămas în țară. Debursarea imediată a mijloacelor financiare prin mecanismele de finanțare ECF și EFF îi va permite Republicii Moldova să acopere cheltuielile urgente legate de finanțarea balanței de plăți în contextul confruntării cu aceste șocuri”, se arată într-un comunicat de presă al FMI.
În urma discuțiilor din cadrul Consiliului de directori executivi, Kenji Okamura, director adjunct al FMI și președinte în exercițiu al ședinței, a declarat că a fost apreciat angajamentul ferm al autorităților Republicii Moldova de a implementa programul susținut de FMI, în pofida situației complicate. Directorii executivi au remarcat că impactul războiului din Ucraina și sancțiunilor internaționale impuse Federației Ruse și Belarusului, inclusiv perturbarea comerțului, majorarea și volatilizarea prețurilor la resursele energetice și afluxul continuu al unui număr mare de refugiați, a afectat semnificativ Republica Moldova și a sporit necesitățile de finanțare externă.
Directorii executivi au subliniat importanța critică a concentrării programului pe eliminarea deficiențelor semnificative de guvernanță și a vulnerabilităților instituționale și au salutat accentul pus pe consolidarea statului de drept și a supravegherii sectorului financiar.