logo

Fluorografia nu mai este obligatorie


https://www.ipn.md/ro/fluorografia-nu-mai-este-obligatorie-7967_1019074.html

Fluorografia o dată pe an nu mai este obligatorie pentru toţi şi doar persoanelor aflate în grupul de risc să dezvolte tuberculoză li se recomandă radiografia toracică. Directorul Institutului de Ftiziopneumologie  „Chiril Draganiuc”, Liliana Domente, a declarat pentru IPN că decizia a fost luată după ce s-a constatat că examinarea obligatorie nu era cost-eficientă.

„Strategiile din domeniul sănătăţii stipulează clar că la asemenea investigaţii trebuie să fie trimise doar persoanele care sunt în grupul de risc, însă la noi s-a interpretat eronat şi erau trimise toate persoanele la acest control, ceea ce nu este cost-eficient. De aceea s-a decis, în baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, să fie monitorizate doar persoanele din grupul de risc”, a declarat Liliana Domente.

Medicul a mai spus microflurografia este o metodă depăşită. Persoanele aflate în grupul de risc de a face tuberculoză sunt investigate prin intermediul radiologiei standard, care are un nivel de radiaţie mai mic. Spitalele din ţară nu mai au dreptul să folosească aparatele de fluorografie vechi, fiind necesar să procure utilaje noi de radiologie. 

Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătăţii, fiecare medic de familie este obligat să facă o listă cu persoanele care se află în grupul de risc şi trebuie să le facă trimitere la control radiologic o dată pe an.

Simptomele specifice tuberculozei sunt oboseală, transpiraţia abundentă pe timp de noapte, febra, tusea cu o durată mai mare de trei săptămâni, eliminarea de sânge sau spută prin tuse şi pierderea bruscă a greutăţii. În grupul de risc sunt persoanele cu imunitate scăzută, consumatorii de droguri, dar şi persoanele care intră în contact direct cu persoanele bolnave de tuberculoză.