Conducerea de vârf a ţării, corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova, dar şi sute de cetăţeni au depus în dimineaţa zilei de 9 mai flori la Complexul Memorial „Eternitate” cu ocazia aniversării a 70-a a victoriei asupra fascismului în cel de-al doilea război mondial. Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat că acum 70 de ani a fost pus capăt „celei mai mari deflagraţii pe care a cunoscut-o omenirea, iar ziua de 9 mai este ziua în care vorbim despre pace şi despre capacitatea de a înfrânge pornirile războinice”, transmite IPN.
Nicolae Timofti a transmis un mesaj de recunoştinţă tuturor veteranilor are au luptat şi s-au jertfit, menţionând că prin încetarea operaţiunilor militare Europa şi alte regiuni afectate de cel de-al doilea război mondial au putut să revină la reedificarea unor societăţi în care să domnească legea şi bunăstarea. Preşedintele a spus că prin milioanele de victime, războiul a demonstrat că ciocnirea popoarelor nu este o soluţie, iar această zi poate servi ca prilej să ne amintim de principiile Cartei de la Paris semnate pentru o Europă, când toate statele s-au angajat să se abţină de la violenţe împotriva suveranităţii statelor.
„Astăzi nu mai este loc pentru constrângere, iar criza actuală din regiune, care s-a transformat în confruntări armate, demonstrează că acest percept nu a fost însuşit în totalitate de către toţi. Am urmărit lideri politici care prin acţiunile lor demonstrează că nu au înţeles nimic din lecţiile războiului. Este evident că se cuvine ca energiile din societate să fie canalizate în alte direcţii decât în acţiuni de învrăjbire. Nu în scopuri ideologice, dar în cauze mai bune. Valorile civilizaţiei europene prind rădăcini în Moldova, unde locuieşte un popor dornic de pace. Una din aceste valori este toleranţa şi sunt convins că putem însuşi asemenea lucru de preţ pentru ca împreună să avansăm pe calea integrării europene”, a spus Nicolae Timofti. Șeful statului a făcut un apel către veterani să transmită tinerelor generaţii ura faţă de război şi dragostea pentru pace.
Prim-ministrul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, a menţionat că 9 mai va aminti mereu despre tragedia întregii umanităţi şi pericolul pe care îl reprezintă extremismul. „ Nici azi armele nu tac şi se întâmplă chiar acum în timp ce ne aflăm aici şi e păcat, pentru că istoria ne-a învăţat mai multe lecţii, una dintre care este că omenirea trebuie să nască pace şi speranţă”, a spus premierul. Oficialul a transmis veteranilor multă sănătate şi a promis în faţa mulţimii că, în calitatea sa de prim-ministru, să asigure pacea şi stabilitatea. Totodată, Chiril Gaburici a făcut apel să învăţăm să vorbim în limba toleranţei şi le-a mulţumit celor care au luptat în numele viitorului european şi al prosperităţii Republicii Moldova.
Pe parcursul zilei în toată ţara vor fi organizate mese de sărbătoare pentru veterani, care vor primi şi un ajutor din partea statului de 10 mii de lei.
Documentul capitulării forţelor germane în fața Aliaţilor a fost semnat în Franţa la 7 mai 1945. În ziua următoare, la Berlin a fost semnat un document similar, germanii capitulând explicit în faţa forţelor sovietice. Din cauza diferenţei de fus orar, documentul fiind semnat la scurtă vreme după miezul nopţii, Occidentul marchează Ziua Victoriei la 8 mai, iar statele fostei Uniuni Sovietice la 9 mai. Pentru Europa războiul s-a încheiat, iar în Asia a continuat până la capitularea Japoniei, actele de capitulare fiind semnate la 2 septembrie 1945.