logo

Fisuri în comportamentul organelor de drept, al politicienilor şi al protestatarilor în cazul Vlad Filat, dezbateri IPN


https://www.ipn.md/ro/fisuri-in-comportamentul-organelor-de-drept-al-politicienilor-si-al-protestatari-7965_1023165.html

Comportamentul organelor de drept, al protestatarilor şi al clasei politice în cazul retragerii imunităţii şi reţinerii liderului liberal-democrat, Vlad Filat, a trezit temeri şi neclarităţi celor care au urmărit acţiunile de joi, 15 octombrie. Agenţia de presă IPN a încercat să verse mai multă lumină asupra evenimentelor care au avut loc în acea zi şi în cele care au urmat în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Profesionalismul organelor de drept, comportamentul clasei politice şi al protestatarilor în cazul retragerii imunităţii şi reţinerii deputatului Vlad Filat, preşedinte PLDM”, organizată în parteneriat cu Radio Moldova.

Avocatul Ion Dron, preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, a spus că i-a apărut un sentiment de frică atunci, când un grup de persoane a început „vânătoarea” în jurul Parlamentului, anunţând că nu-l vor lăsa pe Vlad Filat să scape de justiţie. „Mi-a apărut sentimentul de frică atunci când poliţiştii, ca nişte mieluşei, deschideau portbagajul şi arătau ce au acolo. Acum nu mă simt în siguranţă, fiindcă oricând pot veni astfel de cetăţeni şi să ceară să-mi verifice casa, automobilul etc. Mă tem că lucrurile au deraiat, organele de stat trebuiau să acţioneze şi să nu permită astfel de acţiuni şi să-i pună la respect pe oamenii lui Renato Usatîi”, a opinat Ion Dron.

Vlad Batrâncea, deputat din Partidul Socialiştilor, nu a evitat să comenteze acţiunile lui Renato Usatîi, care organizase „vânătoarea” asupra lui Vlad Filat promiţând chiar un automobil nou celui ce-l va aresta. „Cert este că oamenii nu sunt mulţumiţi, oamenii au început a ieşi în stradă pentru a cere dreptate, deoarece ceea ce este acum în Moldova, nu reprezintă un stat de drept, iar acţiunile guvernării stimulează aceste proteste. Politicile alianţei de guvernare duc la sărăcirea continuă a populaţiei, continuă exodul oamenilor, şi oamenii vor să fie auziţi, ei vor dreptate în ceea ce ţine de tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi. În ciuda faptului că suntem cea mai coruptă ţară din Europa, în ultimi ani nicio persoană de rang înalt nu a fost trasă la răspundere”, a spus parlamentarul, adăugând că socialiştii nu vor chema niciodată la acţiuni violente.

„Probabil că au avut loc unele abateri, probabil sunt şi alte căi şi poate nu ar fi fost nevoie de a acţiona în acest fel, poate că nu era necesar ca mulţimea să rupă cordoanele poliţiei. Noi facem apel la calm, dar este şi responsabilitatea guvernării, oamenii nu trebuie provocaţi, ei când vin cu revendicări trebuie ascultaţi. Ca să nu degenereze aceste acţiuni, e de dorit ca guvernarea să-şi audă cetăţenii”, a conchis Vlad Batrâncea.

Sergiu Sârbu, deputat din partea Partidului Democrat, a spus că, dacă pe 15 octombrie au avut loc incidente şi cineva din protestatari a sfidat legea, atunci cu siguranţă organele de drept au toate cele necesare ca să intervină. „Nu ştiu dacă era cazul să se intervină cu forţa. De ce nu a intervenit poliţia, este o întrebare bună. Poate că este sindromul 7 aprilie, când iniţial poliţia nu a intervenit, apoi a intervenit şi s-a ajuns la abuzuri. După acele acţiuni au fost traşi la răspundere mai mulţi poliţişti şi puţini protestatari, iar cei care se aflau acum lângă sediul Parlamentului nu şi-au dorit aceeaşi soartă. Orice protest trebuie să se desfăşoare exclusiv pe cale paşnică, fără a intimida, fără a se încerca intrarea în sediile instituţiilor publice şi toate solicitările să se realizeze exclusiv pe calea negocierilor. Cu siguranţă guvernarea a avut mult de învăţat de pe urma acestor proteste. Reformele începute vor avansa cu o viteză mult mai mare şi sperăm că vom fi susţinuţi în Parlament să votăm mai multe legi pe diferite domenii”, a spus deputatul.

Igor Boţan, directorul executiv al ADEPT şi expertul permanent al proiectului IPN, a spus că întreaga societate trăieşte perioade de nelinişte. „După un an de la semnarea Acordului de Asociere cu UE şi în 5 ani de istorie de succes, în Republica Moldova toţi ar trebui să fie fericiţi. Ne-am pomenit în cu totul altă situaţie, statul este capturat de anumite clanuri. De ce să ne mirăm că avem vânătoare de oameni, că avem altfel de formaţiuni, dacă statul nu ne apără şi noi trebuie să ne apărăm singuri? E bine să rămânem în cadrul legal, să manifestăm ca cetăţeni conştienţi, numai că acest lucru nu ne prea reuşeşte. Societatea este aşa cum este. Cultura politică în Moldova este pasivă, contemplativă, care se manifestă în situaţii de criză acută, când ajunge cuţitul la os”, a remarcat analistul.

Igor Boţan spune că nu era nevoie de nicio „vânătoare de oameni”, deoarece organele care urmau să-l reţină pe Vlad Filat erau interesate să o facă. „Aceasta a fost o acţiune politică. Nu cred că foarte multă lume şi-ar fi dorit să participe la această vânătoare, oricum este condamnabil, este dezolant şi chiar incalificabil. Acum trebuie să aibă loc o dezaprobare publică a unei astfel de acţiuni pentru ca societatea să înţeleagă că aşa nu se acţionează”, a încheiat expertul.

Dezbaterea cu tema: „Profesionalismul organelor de drept, comportamentul clasei politice şi al protestatarilor în cazul retragerii imunităţii şi reţinerii deputatului Vlad Filat, preşedinte PLDM” este a 42-a din cadrul ciclului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel. La dezbateri a fost invitat şi reprezentantul fracţiunii parlamentare a PLDM.