logo

Fiodor Negru dezaprobă dificultățile cu care s-a confruntat în timpul deschiderii contului electoral


https://www.ipn.md/ro/fiodor-negru-dezaproba-dificultatile-cu-care-s-a-confruntat-8012_1100498.html

Fiodor Negru, candidat independent la funcția de consilier municipal în Consiliul municipal Chișinău, dezaprobă dificultățile cu care s-a confruntat în timpul deschiderii contului electoral. La mijlocul lunii octombrie, a solicitat să-i fie deschis contul electoral, a prezentat toate documentele necesare la bancă, dar până în prezent nu a primit niciun răspuns.

Într-o conferință de presă la IPN, Fiodor Negru a spus că pe data de 16 octombrie a depus cerere la bancă ca să-i  fie deschis contul „Fond electoral”. În următoarea zi i s-a spus să completeze un formular în care i s-a solicitat să indice dacă are sau nu cont în Statele Unite. După ce a completat formularul și a adus certificatul de salariu. Până în ziua de astăzi răspunsul de la bancă nu a parvenit.

Fiodor Negru a spus că a fost nevoit să se adreseze la altă bancă, care i-a deschis contul „Fond electoral” în decurs de două zile. Pe data de 30 octombrie candidatul a accesat pagina CEC și a observat că în baza de date a Comisiei Electorale nu a fost menționat contul deschis. Candidatul spune că a fost nevoit să facă un demers personal privind deschiderea contului electoral.

Fiodor Negru a acuzat, de asemenea, condiții inegale pentru concurenții electorali care candidează independent și cei înaintați de partide politice. În cazul primilor cerințele sunt mai drastice și mai dificil de respectat. Ca să candideze independent a colectat 300 de semnături, din care i-au fost acceptate 284, suficiente ca să fie înregistrat. Pe de altă parte, partidele își pot înregistra candidații doar cu procesul-verbal de la ședința formațiunii. Aceste lucruri descurajează participarea independentă a persoanelor în alegeri, a mai spus concurentul electoral. 

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.