logo

Fiodor Ghelici: IOED sistează colaborarea pe care o are cu Moldova


https://www.ipn.md/ro/fiodor-ghelici-ioed-sisteaza-colaborarea-pe-care-o-are-7967_1081995.html

Fiodor Ghelici, reprezentant oficial al Organizației Internaționale, Interguvernamentale de Dezvoltare Educațională (IOED) la ONU, ambasador, șeful reprezentanței regionale IOED pentru Moldova, România, Ucraina, Bulgaria, Belarus, Turcia, susține că organizația pe care o reprezintă sistează colaborarea pe care o are cu Moldova. Cauza este sabotarea continuă de către Guvern a acordurilor care sunt îndreptate spre oferirea de ajutor poporului moldovenesc.

Într-o conferință de presă la IPN, Fiodor Ghelici, a remarcat că între organizația pe care o reprezintă și Guvernul Filip a fost semnat un acord de colaborare și parteneriat care prevedea crearea unei comisii pentru analiza proiectelor prioritare pentru dezvoltarea social-economică a Moldovei. Pe parcursul timpului, următoarele guverne nu au răspuns solicitărilor de relaționare cu IOED.

Pentru că autoritățile centrale nu au răspuns demersurilor de colaborare, Organizația a luat decizia de a relaționa direct cu autoritățile regionale, adică liderii raionali, primării, școli. „Am obosit să așteptăm până în Moldova va veni un guvern stabil”. În opinia lui Fiodor Ghelici, actualul guvern nu poate stabili o relație de colaborare cu IOED pentru a ajuta prin proiecte populația Moldovei, de aceea ei o vor face direct, la nivel de regiuni.

„Am început să lucrăm doar cu regiuni, direct, cu primăriile, cu conducătorii autorităților regionale, pentru că tot ce nimerește la Guvern prin Ministerul Finanțelor, se fură”, a adăugat el.

Potrivit lui Fiodor Ghelici, principala problemă a Moldovei este corupția la nivel înalt, furtul din bugetul de stat, sărăcia, încălcarea drepturilor și libertăților populației, nerespectarea drepturilor elementare ale omului, context care a dus la plecarea în masă a populației din țară. De asemenea, potrivit lui, în perioada pandemiei, cetățenii nu au fost asigurați și nu au primit asistența medicală cuvenită. Lucrătorii medicali nu sunt protejați de pericolul de a se îmbolnăvi de COVID-19 și de alte boli infecțioase. Din cauza salariilor mici și a lipsei susținerii autorităților, medicii își caută alte locuri de muncă sau pleacă din țară.

Potrivit lui, scopul organizației pe care o reprezintă este să acorde ajutor dezvoltării social-economice a Moldovei. Doar că aici au intervenit mai multe probleme. Autoritățile nu sunt în stare să asigure minimumul de existență pentru oamenii săraci, iar pensionarii și populația vulnerabilă nu are cu ce supraviețui și nu primesc asistența medicală cuvenită. Până acum organele competente nu au pedepsit vinovații în furtul miliardului din sistemul bancar, a mai spus Feodor Ghelici.