logo

Fiodor Ghelici: Azi în Moldova prosperă naționalismul etnic, xenofobia și discriminarea


https://www.ipn.md/ro/fiodor-ghelici-azi-in-moldova-prospera-nationalismul-etnic-xenofobia-7967_1100464.html

Astăzi în Republica Moldova prosperă naționalismul etnic, xenofobia și discriminarea. Și dacă țara vrea să devină membră a Uniunii Europene, cu astfel de atitudini acest lucru nu este posibil. Declarațiile îi aparțin lui Fiodor Ghelici.

Fiodor Ghelici este ambasador și reprezentant Rezident al IOED în Republica Moldova și Ucraina, șef al Sediului Regional din Republica Moldova pentru Belarus, Bulgaria, Cipru, Moldova, România, Turcia și Ucraina. Este reprezentant oficial al IOED la ONU la Geneva, reprezentant al Congresului Internațional pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților Cetățenilor „SHELD” în Republica Moldova, precum și reprezentant al Uniunii Internaționale a Diplomaților.

Într-o conferință de presă la IPN, Fiodor Ghelici a declarat că naționalismul etnic este o formă a naționalismului în cadrul căruia oamenii de alte naționalități sunt considerați de categoria a doua. Xenofobia denotă lipsa de toleranță față alte persoane, inclusiv cele care sunt de alte naționalități sau care împărtășesc altă religie, fapt care duce la discriminare.

Potrivit lui, de-a lungul activității sale a întâmpinat zeci de cazuri de discriminare. Cel mai recent caz a avut loc chiar în cadrul campaniei electorale. El s-a referit la un caz în care unui concurent electoral i s-a cerut la radiodifuzorul public să vorbească în limba română. Activistul consideră acest fapt incorect. Or, Republica Moldova este semnatara unui șir de acte internaționale care garantează drepturile cetățenilor.

„Ceea ce se întâmplă astăzi, ceea ce s-a întâmplat acum câteva zile în timpul dezbaterilor electorale, candidata Diana Caraman a decis să răspundă în limba rusă – dar în baza căruia act internațional, conform dreptului internațional, ea a fost privată de dreptul de a se exprima în limba în care consideră de cuviință? Ea și orice alt candidat poate vorbi în fața alegătorilor măcar în limba mongolă. Noi ca reprezentanți ai organizațiilor internaționale nu ne-am așteptat la una ca asta. Considerăm că este o încălcare a tuturor drepturilor internaționale și inclusiv contravine Constituției Republicii Moldova”, susține Fiodor Ghelici.

Potrivit lui, fenomenul naționalismului etnic, xenofobia și discriminarea s-au acutizat simțitor în ultimii ani, mai ales cu aportul funcționarilor publici. În opinia sa, oamenii de rând nu manifestă comportamente discriminatorii în măsura în care asta se întâmplă în instituțiile de stat. El consideră că lucrurile trebuie schimbate pentru a asigura respectarea legii.

În cadrul conferinței a participat și o cetățeană care s-a mutat în Chișinău din regiunea transnistreană acum zece ani, împreună cu soțul, ambii medici de specialitate. Femeia s-a plâns pe faptul că autoritățile de la Chișinău nu respectă drepturile prevăzute de către Constituția Republicii Moldova. A ajuns să ridice o pensie mizeră, chiar dacă această plată socială este un drept constituțional. Femeia a mai spus că s-a adresat la un șir de instituții de stat, însă așa și nu i s-a făcut dreptate.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.