Cuantumul maxim al finanțării nerambursabile, alocate din contul Programului de atragere a remitențelor în economia națională PARE 1+1 se majorează de la 200 mii lei la 250 mii lei, transmite IPN cu referire modificările și completările operate de Guvern în decizia sa din 2010 privind Programul nominalizat.
Majorarea finanțării nerambursabile a fost recomandată de experții europeni într-un studiu privind eficientizarea acestui Program. Studiul a fost realizat în cadrul suportului acordat pentru implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv, parte a Acordului de Asociere, semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană.
Totodată , s-a luat în considerare și faptul devalorizării monedei naționale din 2010 până în prezent cu circa 25-30 la sută.
Alte modificări și completări promovate de Executiv prevăd optimizarea actelor procedurale necesare pentru aplicarea la PARE 1+1. Aceasta se va face prin prezentarea unui singur document cerere-tip de participare la Program. Totodată, participantul la Program va prezenta o declarație pe proprie răspundere că nu a beneficiat de ajutoare de la stat, oferite prin alte proiecte.
Conceptul Programului PARE prevede că statul vine cu 1 leu la 1leu investit în dezvoltarea afacerii din remitențe de către migranții, reveniți acasă sau de către rudele lor de categoria 1.
PARE 1+1 se bucură de mare popularitate. Numărul de contracte de finanțare nerambursabilă, încheiate în 2015 a fost de 136, în 2016 de 210 în sumă totală de 66,97 mln lei. Directorul ODIMM Iulia Iabanji menționa într-o ședință că 1 leu de finanțare nerambursabilă , oferită în cadrul Programului se soldează, la modul practic, cu 3 lei investiții în dezvoltarea afacerilor.