Filip Teodorescu: Dezvoltarea relaţiilor cu R. Moldova rămâne un principiu peren al politicii externe a României
https://www.ipn.md/ro/filip-teodorescu-dezvoltarea-relatiilor-cu-r-moldova-ramane-un-principiu-peren-a-7965_967460.html
R. Moldova nu este numai un stat vecin, ci şi unul cu care România are un patrimoniu comun deosebit de important, iar dezvoltarea relaţiilor cu R. Moldova rămâne un principiu peren al politicii externe a României, a declarat miercuri, 28 noiembrie, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României la Chişinău, Filip Teodorescu în cadrul unei conferinţe de presă dedicată Zilei Naţionale a României, marcată la 1 decembrie.
România va sprijini orientarea europeană a R. Moldova şi îi va acorda tot sprijinul şi experienţa sa. România se pronunţă pentru ca Republicii Moldova să-i fie oferită aceeaşi şansă pe care o au statele din Balcanii de vest a subliniat ambasadorul, salutând, în acelaşi context, progresele înregistrate de R. Moldova. Totodată Filip Teodorescu, a menţionat importanţa implementării în practică a Planului de Acţiuni RM-UE, specificând că doar adoptarea legilor nu este îndeajuns.
Referindu-se la conflictul transnistrean, Filip Teodorescu a declarat că ţara sa a continuat să susţină în toate forurile internaţionale, inclusiv la nivelul UE necesitatea soluţionării problemei în format „5+2”, cu respectarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii R. Moldova. O premisă a soluţiei politice este, potrivit diplomatului, respectarea de către Rusia a angajamentelor asumate în 1999 privind retragerea trupelor militare de pe teritoriul R. Moldova.
O altă temă abordată de către ambasadorul României la Chişinău a fost problema vizelor. El a menţionat că Româna a depus toate eforturile pentru ca cetăţenii R. Moldova să nu aibă de suferit în urma introducerii sistemului de vize, necesitate apărută în urma aderării României la UE. Potrivit lui Teodorescu, în pofida eforturilor depuse, pe parcursul acestui an au apărut mai multe probleme vizavi de eliberarea vizelor, dar o mare parte dintre acestea au fost cauzate de intermediari, sau de alte persoane interesate financiar să blocheze sistemul on-line de programare. Secţia consulară se va transfera în timpul apropiat într-un nou sediu, unde zilnic vor putea fi procesate circa 650-700 de cereri pentru viză, a mai declarat Teodorescu. Totodată, odicialul s-a referit şi la oportunitatea deschiderii unor secţii consulare în alte localităţi. „Nu dorim ca regimul de vize să ajungă o barieră în circulaţia cetăţenilor R. Moldova în România”, a declarat Filip Teodorescu.
În ceea ce priveşte posibilitatea acordării vizelor la frontieră, Teodorescu a declarat că legislaţia UE nu permite acest lucru, dar că autorităţile de la Bucureşti poartă negocieri în acest sens.
Teodorescu a accentuat şi faptul că relaţiile comerciale moldo-române sunt în ascensiune, astfel că în primele nouă luni ale anului curent, volumul schimburilor comerciale a fost de circa 600 mln dolari, faţă de 564 mln pe parcursul anului 2007. El şi-a exprimat speranţa că volumul schimburilor comerciale va ajunge la 800 mln dolari până la finele anului.