logo

Fiica deputatei Cazacu, despre perchezițiile de la Aeroport: Este un scandal de ordin politic


https://www.ipn.md/ro/fiica-deputatei-cazacu-despre-perchezitiile-de-la-aeroport-este-7965_1103854.html

Inspectorul vamal Diana Cazacu, vizată recent în perchezițiile de la Aeroport și care este fiica deputatei Victoria Cazacu, afirmă că familia sa a fost implicată într-un scandal de ordin politic, dar cu interese ascunse. Ea spune că a fost atrasă în acest scandal după ce, la începutul toamnei trecute, directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, care recent și-a prezentat demisia, a discutat despre potențiala ei numire în funcția șef al Postului Vamal Aeroportul Internațional Chișinău, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, Diana Cazacu a declarat că activează în instituțiile statului de mai bine de 10 ani, perioadă în care a lucrat conștient, profesionist și corect în interesul statului. Potrivit ei, chiar dacă este fiica deputatei Victoria Cazacu, nu a fost niciodată o persoană publică. „Nu am avut până acum nici măcar o mustrare sau o pedeapsă disciplinară și deodată am intrat într-un scandal artificial cu conotație politică, dar care de fapt are interese și frustrări personale ale unor oameni. După perchezițiile de acum o săptămână, am statut de bănuit. Pentru că nu există suficiente probe pentru a-mi înainta calitatea de învinuit”, susține vameșa.

Potrivit ei, după ce fostul director al Serviciului Vamal ar fi discutat candidatura ei pentru numirea în funcția de șef al Postului Vamal de la Aeroport, persoana care ocupă această funcție ar fi început să le spună colegilor că pretinde să-i ia locul. „Atunci am simțit o schimbare de atitudine față de mine din partea șefului de post și deja intuiam că mi se pot organiza diferite surprize neplăcute. Este regretabil faptul că în urma perchezițiilor au pornit atacuri publice în adresa mea și a familiei mele, în special în adresa deputatei Victoria Cazacu (mama), care nu are nicio legătură cu activitatea mea în organele statului. Răspunderea este individuală. Eu răspund pentru faptele mele personal. Nu răspunde mama pentru mine și eu nu răspund pentru faptele pe care le face mama”, a spus Diana Cazacu.

Aceasta a venit cu o adresare către conducerea țării. „Doamnă președintă Maia Sandu, ne cunoaștem și știți despre mine și despre rezultatele muncii mele în interesul statului Republica Moldova. Mă cunoașteți drept o persoană onestă și profesionistă, care am activat mereu cu bună credință. Domnule președinte al Parlamentului, Igor Grosu, dumneavoastră știți mai bine decât toți alții cum am ajuns la Serviciul Vamal – prin transfer de la SIS, instituție în care am fost incomodă în anul 2022. Am crezut mereu în corectitudine, în lege, în statul de drept, care presupune separarea puterilor în stat. Însă sunt nevoită să dau dreptate fostei președinte a Comisiei juridice din Parlament, Olesea Stamate, care a declarat că în Moldova aveam prea multă justiție televizată. Eu și familia mea am devenit un exemplu de justiție televizată. Regret mult că și conducerea supremă a țării, fără a ține cont de prezumția nevinovăției, fără a lua în calcul principiul separării puterii în stat, lasă public să se înțeleagă că atât eu, cât și mama mea, suntem deja vinovate de ceva”, a mai spus vameșa.

Săptămâna trecută, Centrul Național Anticorupție a descins cu percheziții la Aeroportul Internațional Chișinău într-un dosar de corupție și luare de mită. Printre cei șapte vameși cercetați se numără și fiica parlamentarei, iar presa a scris că un alt vameș este fiul deputatului socialist Radu Mudreac. Potrivit CNA, vameșii vizați pretindeau bani de la pasageri pentru facilitarea introducerii sau scoaterii ilegale din țară a diferitor bunuri.

Biroul Permanent Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a exclus-o din formațiune pe deputata Victoria Cazacu. Totodată, PAS i-a solicitat repetat să-și depună mandatul de deputat.