Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, consideră că fiecare summit este un prilej de a face reflexii și evaluări a ceea ce a fost obținut în trecut, dar și pentru a face planuri și pentru a concretiza obiective noi pentru anii care vin. Potrivit oficialului, aceste obiective au ca prioritate de a aduce îmbunătățirea concretă pentru cetățenii din țările partenere. Declarații în acest sens au fost făcute într-un interviu pentru Radio Europa Liberă în preajma celei de-a cincea reuniuni la nivel înalt a Parteneriatului Estic, care începe vineri, 24 noiembrie, la Bruxelles, transmite IPN.
Peter Michalko a menționat că, acum opt ani, când a fost lansat Parteneriatul Estic, au fost stabilite anumite obiective și mai multe dintre acestea au fost atinse. Există deja trei țări care au ajuns la un nivel înalt de parteneriat cu UE – cu Acorduri de Asociere și Acorduri de liber schimb pe care le-au semnat și care au devenit o bază nouă, mai solidă, pentru relațiile reciproce.
„Am reînnoit agenda de asociere în această vară – acesta este un plan de lucru, dacă doriți, sau o agendă de lucru care spune care sunt prioritățile pe termen scurt și mediu în ceea ce privește reformele care vor avea loc în Republica Moldova. Și avem și dialog structural, care ține de contacte periodice și prilej de a evalua progresul obținut între UE și statele partenere. Asta ține nu numai de guverne, ține și de Parlamentul European și de parlamentele țărilor respective”, a notat ambasadorul UE.
Potrivit lui Peter Michalko, pentru UE este importantă cooperarea cu toți partenerii din țările din vecinătate, din Parteneriatul Estic. UE cooperează cu guvernele, cu toate elementele societăților din țările partenere. Pentru Uniunea Europeană este foarte important, împreună cu factorii politici, să fie în contact și cu cei care activează și în domeniul economic, dar și cu partenerii sociali, cu societatea civilă, care este partea cea mai activă a fiecărei societăți, și cu cetățenii de rând.