logo

Fiecare al doilea tânăr din Moldova împrumută bani, statistica


https://www.ipn.md/ro/fiecare-al-doilea-tanar-din-moldova-imprumuta-bani-statistica-7967_1011458.html

Fiecare al doilea tânăr din Moldova recurge la împrumuturi, arată o cercetare statistică realizată de către Biroul Naţional de Statistică. Majoritatea împrumuturilor sunt luate de la bănci, părinţi, rude sau prieteni, transmite IPN.

Conform statutului profesional, 80% dintre tineri lucrează în calitate de salariaţi, 18% - lucrători pe cont propriu şi 1,9% sunt lucrători familiali neremuneraţi. Tinerii-salariaţi preponderent au fost angajaţi în baza unui contract individual de muncă. Din punctul de vedere al protecţiei sociale oferite de angajator la locul actual de muncă, majoritatea tinerelor beneficiază de zile de odihnă săptămânal, concediu medical plătit, concediu anual plătit etc.

Tinerii-salariaţi câştigă în medie câte 2300 lei pe lună, având o durată medie a zilei de lucru de 7 ore. Un număr semnificativ de bărbaţi (41%), consideră că locul actual de muncă oferă mai multe posibilităţi de avansare şi realizare în serviciu pentru bărbaţi decât pentru femei. Pe de altă parte, fiecare a cincea femeie consideră că locul de muncă oferă mai multe şanse de promovare femeilor faţă de bărbaţi. Această părere nu a fost exprimată de niciun bărbat.

După terminarea programului actual de studii, majoritatea tinerilor (54,67%) planifică să continue pe viitor instruirea formală sau non-formală, 35,8% - va căuta de lucru, 5,4% - vor continua să lucreze la acelaşi loc de muncă, pe care îl au în prezent, iar 4% din tineri doresc să iniţieze o afacere proprie.

Totodată, 3,4% din totalul tinerilor de 15-19 ani au întrerupt studiile, fără a le absolvi/termina. Motivele principale invocate de aceştia sunt dorinţa de a lucra, pierderea interesului faţă de studii, dificultăţi legate de finanţarea studiilor, dificultăţi în însuşirea obiectelor şi responsabilităţile familiale.

Fiecare al doilea tânăr (51,6%) consideră că scopul principal în viaţă este de a forma o familie fericită, 1 din 4 – a face carieră profesională şi 1 din 5 - a câştiga mulţi bani. La acest indicator au fost înregistrate disparităţi în funcţie de gen. Astfel, pentru femei faţă de bărbaţi este mult mai important de a forma o familie fericită (65,7%). Pe de altă parte, bărbaţii, într-o proporţie mai mare decât femeile, văd scopul vieţii în a câştiga bani mulţi (34,8%).

În Moldova sunt 706,4 mii de tineri. În rândul acestora predomină femeile (55,2%).