În nouă luni ale anului 2016, numărul utilizatorilor de internet mobil în bandă largă (prin telefoane inteligente, prin modemuri/carduri/USB - acces dedicat) a crescut, faţă de finalul anului 2015, cu 22% şi a depăşit cifra de 1,7 milioane de utilizatori. Potrivit datelor statistice agregate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), rata de penetrare a serviciilor de acces la internet mobil în bandă largă s-a ridicat la 50%, ceea ce înseamnă că, în medie, fiecare al doilea cetăţean utilizează aceste servicii, transmite IPN.
Potrivit datelor celor trei furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom - Unite), cea mai mare creştere a numărului de utilizatori, în funcţie de suportul tehnic pentru acces, a fost înregistrată pe segmentul servicii acces la internet în baza tehnologiei 4G. În perioada de raport, numărul acestor utilizatori a sporit de mai bine de două ori: de la peste 132 de mii la mai bine de 296 de mii. Volumul total al traficului a sporit, faţă de perioada similară a anului 2015, cu 19%.
Volumul total al vânzărilor de servicii de acces la internet mobil a crescut, faţă de nouă luni ale anului 2015, cu 20,2% şi a însumat 516 milioane lei. Toţi cei trei furnizori de servicii de comunicaţii mobile au înregistrat creşteri la acest capitol. Venitul mediu lunar per utilizator de internet mobil dedicat a alcătuit 77,2 lei.
Conform datelor statistice pentru nouă luni ale anului curent, cei trei furnizori de servicii de acces la internet mobil în bandă largă deţineau, în funcţie de cifra de afaceri, următoarele cote de piaţă: Orange Moldova – 58,8%, Moldcell – 26,9% şi Moldtelecom – 14,3%.
Serviciile de acces la internet în baza tehnologiei 3G au fost lansate în anul 2008, iar serviciile 4G - în anul 2012. Reţelele 4G asigură viteze de acces şi de navigare pe internet de până la 300 Mbps, iar reţelele 3G – viteze de până la 42 Mbps.