Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, la prezentarea rezultatelor studiului sociologic „Anul 2014 în opinia populaţiei din Republica Moldova”, a constatat că oamenii nu ştiu pentru cine să voteze la alegerile locale şi consideră că aceasta stare de spirit trebuie să pună în gardă. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile locale şi va trebui să aleagă consilierii locali, fiecare a patra persoană intervievată nu ştie cu cine să voteze, transmite IPN.
8% din respondenţi declară că nu vor participa la vot. Pentru Partidul Liberal Democrat din Moldova sunt gata să voteze 16,3%, pentru Partidul Socialiştilor din Republica Moldova – 15,1%, iar pentru Partidul Democrat din Moldova – 10,8%. Partidul Comuniştilor ar câştiga 9,5% din sufragii, iar pentru Partidul Liberal ar vota 7,3%.
Andrei Dumbrăveanu, vicepreşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor a comunicat într-o conferinţă de presă că respondenţilor li s-a propus să evalueze cum a fost pentru ei anul 2014, comparativ cu anul 2013. Astfel, 4 din 10 respondenţi au menţionat că anul 2014 a fost mai greu, mai mult de o treime (37%) n-a sesizat nici un fel de schimbări şi 21% dintre intervievaţi au specificat că anul 2014 a fost mai uşor decât cel precedent. Indicele de apreciere pozitivă a rezultatelor pe anul 2014 este în creştere la populaţia urbană şi la tineri.
Mai mult de o jumătate dintre respondenţi (54%) consideră că evenimentele din interiorul ţării se desfăşoară într-o direcţie incorectă, 29% – într-o direcţie corectă, alte 17% – nu ştiu. 1/3 dintre persoanele chestionate exprimă opinia că alegerile pentru Parlamentul Republicii Moldova din 30 noiembrie 2014 аu fost libere şi corecte. 41 la sută, nu sunt de acord cu aceasta, iar 23% de intervievaţi nu s-au putut pronunţa în acest sens.
Opţiunile respondenţilor pentru Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală Rusia-Belаrus-Kazahstan s-au divizat aproximativ egal. Astfel, 37,1% dintre respondenţi optează pentru Uniunea Europeană, iar 36,8% – pentru Uniunea Euroasiatică. Fiecare a patra persoană intervievată n-a fost în stare să se exprime limpede pentru ce ar opta în cadrul unui eventual referendum cu privire la acest subiect.
Fiecare respondent a fost rugat să numească câte 3 evenimente politice pe care le consideră cele mai importante în anul 2014. Astfel, evenimentul politic nr.1 al anului 2014 este considerat de populaţie desfăşurarea alegerilor parlamentare. În continuare urmează semnarea acordului de Asociere cu UE şi liberalizarea regimului de vize cu UE pentru cetăţenii moldoveni.
Studiul sociologic „Anul 2014 în opinia populaţiei din Republica Moldova” este iniţiat şi desfăşurat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova şi Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Cercetările de teren în cadrul sondajului au fost efectuate în perioada 8-20 ianuarie 2015, pe un eşantion de 1171 respondenţi din 79 de localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de 3,0%.