Fiecare a patra femeie din R. Moldova a fost cel puţin o dată victimă a violenţei
https://www.ipn.md/ro/fiecare-a-patra-femeie-din-r-moldova-a-fost-cel-putin-o-data-victima-a-violentei-7967_963842.html
În R. Moldova, 27% din femei au fost cel puţin o dată victime ale violenţei, după împlinirea a 15 ani. Aceste date se conţin într-un Studiu demografic şi de sănătate, realizat de Guvern cu sprijinul USAID, UNICEF şi UNFPA. Acest indice este, în RM, de două ori mai mare decât cel înregistrat în statele europene, unde cifra e de 12-15%, conform unui raport anterior al Consiliului Europei.
Potrivit sursei citate, în 2006, opt femei au fost omorâte în Moldova în urma violenţei în familie, 6 din care – de către soţ. Numai de la începutul acestui an a fost deja înregistrat un caz de ucidere a unei tinere de 22 de ani de către propriul soţ. Însă doar un mic procent din cazurile de violenţă sunt raportate şi investigate şi foarte puţini infractori sunt aduşi în faţa justiţiei, susţin autorii raportului.
Studiul mai demonstrează că în Moldova femeile au fost supuse violenţei de actualii şi foştii soţi în mai bine de 73% din cazuri. Violenţa devine una din cauzele divorţului, iar 60% din femeile divorţate au recunoscut că au fost victime ale violenţei. Studiul mai demonstrează că diferenţa între incidenţa violenţei în mediul rural şi urban este nesemnificativă şi că aceasta nu este o problemă a familiilor dezavantajate.
„Violenţa nu poate fi niciodată justificată, ea trebuie dezrădăcinată”, a declarat reprezentatul UNICEF în Moldova Ray V.Torres, în cadrul unei conferinţe de presă de miercuri, 7 martie. Oficialul a menţionat că UNICEF salută adoptarea de către Parlament a Legii cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Potrivit acestuia, UNICEF a sprijinit Guvernul în elaborarea Planului naţional de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea violenţei, care este examinat în prezent de ministere. „Am dori să încurajăm accelerarea acestui proces, pentru a iniţia cât mai curând acţiuni de contracarare eficientă a violenţei”, a declarat Torres.
UNICEF pledează pentru revizuirea legislaţiei în domeniu, astfel încât să fie interzise pedepsele corporale ale copiilor şi să devină obligatorie raportarea cazurilor de violenţă împotriva lor. „Atât raţiunea, cât şi economia arată că o societate nu se poate dezvolta plenar dacă discriminează o parte importantă din populaţie. În cazul RM, este vorba despre aproape o treime dintre femei, plus copiii din aceste familii”, a mai spus oficialul UNICEF.
UNICEF activează în 155 de state şi teritorii pentru a ajuta copii să supravieţuiască şi să ducă o viaţă bună, fiind cel mai mare furnizor de vaccinuri pentru statele în curs de dezvoltare, asistent al guvernelor în domeniile sănătăţii şi nutriţiei copiilor, asigurării cu apă potabilă şi sanitaţie, educaţiei de bază de calitate, protecţiei copiilor de violenţă, exploatare şi SIDA.