logo

Fiecare a patra decizie judecătorească este anulată de CSJ


https://www.ipn.md/ro/fiecare-a-patra-decizie-judecatoreasca-este-anulata-de-csj-7967_1019107.html

„În 2014, aproximativ 75% din deciziile judecătoreşti au fost lăsate în vigoare după examinarea de către instanţele superioare, iar circa 25% au fost anulate sau modificate”, a constatat în cadrul emisiunii online „Fără mituri”, la pan.md, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, transmite IPN.

Poalelungi a precizat că, „dacă deciziile unui judecător sunt anulate de o instanţă superioară, atunci acesta, de obicei, este tras la răspundere disciplinară”.

„Faptul că un sfert din deciziile judecătoreşti sunt anulate, nu înseamnă că în ţară domneşte fărădelegea. În 25% din cazuri Curtea Supremă de Justiţie are o altă opinie, diferită de cea a primei instanţe. Acest lucru poate însemna lipsă de profesionalism, erori, încălcarea normelor imperative de către judecătorii instanţelor inferioare”, a explicat preşedintele CSJ.

Mihai Poalelungi este sigur că „toţi judecătorii care adoptă decizii şi sentinţe greşite şi care au făcut acest lucru deliberat ar trebui traşi la răspundere penală”.