Fiecare a 4-a persoană din Moldova s-a simţit discriminată în ultimul an, studiu
https://www.ipn.md/ro/fiecare-a-4-a-persoana-din-moldova-s-a-simtit-7967_988565.html
În Republica Moldova cele mai discriminate persoane sunt cele cu dizabilităţi mentale şi fizice. Este concluzia unui studiu – „Percepţiile populaţiei din Republica Moldova privind fenomenul discriminării”, lansat miercuri, 23 februarie. Aceeaşi cercetare constată că o bună parte din oameni evită să meargă la policlinică, să iasă în stradă, să se adreseze la poliţie sau la Primărie de frică să nu fie discriminaţi, transmite Info-Prim Neo.
Respondenţii consideră că, pe lângă persoanele cu dizabilităţi fizice şi mintale, sunt discriminate în proporţie destul de mare persoanele sărace, cele HIV pozitive, bătrânii, persoanele cu orientare sexuală minoritară, romii.
Cel mai frecvent cetăţenii Republicii Moldova sunt discriminaţi la locul de muncă, la spital sau în instituţiile de educaţie. Dacă la locul de muncă persoanele se simt discriminate din cauza stării de sănătate, orientării sexuale, vârstei şi sexului, în cazul instituţiilor educaţionale şi de sănătate persoanele se simt discriminate atunci când nu au bani.
Datele studiului arată că fiecare a patra persoană s-a simţit discriminată în ultimul an. Astfel, 68% dintre cei care au participat la acest studiu au fost jigniţi verbal, 10% au fost intimidaţi, iar 8% au fost ameninţaţi şi intimidaţi. Printre cele mai încălcate drepturi sunt dreptul la muncă, dreptul de a fi remunerat în conformitate cu munca depusă, dreptul la sănătate, dreptul la protecţia socială, cât şi dreptul la justiţie.
Acelaşi studiu arată că atunci când sunt martori ai discriminării unii cetăţeni aleg să nu se implice. Doar 30% dintre respondenţi au încurajat persoana discriminată, îndemnând-o să se adreseze în instanţa de judecată.
Autorii studiului recomandă adoptarea unei legi privind prevenirea şi combaterea discriminării, armonizarea legislaţiei cu normele europene în domeniul egalităţii de şanse şi combaterii discriminării. Lilia Rusu, consultant al Direcţiei generale legislaţie din cadrul Ministerului Justiţiei, a declarat că un asemenea proiect a fost aprobat de către Guvern în această lună, fiind propus spre adoptare Parlamentului. În proiect este stipulată constituirea Consiliului de prevenire şi combatere a discriminării.
Autorii raportului recomandă stabilirea unor sancţiuni eficiente pentru faptele de discriminare, precum şi crearea la nivel naţional a unei instituţii independente care să asigure asistenţă pentru victimele discriminării.
Studiul a fost efectuat în cadrul Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova, în perioada martie-septembrie 2010, pe un eşantion de 1200 persoane din 25 localităţi urbane şi 63 localităţi rurale.