logo

Fetele născute în 2007 vor fi vaccinate gratuit împotriva virusului papiloma uman


https://www.ipn.md/ro/fetele-nascute-in-2007-vor-fi-vaccinate-gratuit-impotriva-virusului-papiloma-uma-7967_1038623.html

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale lansează campania de vaccinare împotriva virusului papiloma uman, în cadrul programului GAVI, pentru anii 2017-2018. Începând cu această lună, 15 mii de fete se vor putea vaccina cu serul cvadrivalent Gardasil, transmite IPN.

Pentru eficiența maximă a vaccinului, OMS recomandă vaccinarea fetelor cu vârsta între 9 și 14 ani, până la debutul vieții sexuale. În Republica Moldova vor fi vaccinate gratuit, la dorință, fetele care s-au născut în 2007, în instituțiile care acordă asistență medical primară.

Moldova, făcând parte din programul GAVI, a primit pentru anul 2017-2018, 35 de mii de doze de vaccin, prețul cărora este de 86,16 lei pentru o doză. Jumătate din doze au fot deja distribuite în instituțiile medicale.

Potrivit ministrului Stela Grigoraș, vaccinarea va oferi oportunitatea de a proteja fetele adolescente împotriva cancerului de col uterin, care este cel mai răspândit tip de cancer determinat de virusul HPV. „Ne-am asumat sarcina de a implementa programul de vaccinare anti-HPV, care este unul absolut necesar reieșind din numărul de îmbolnăviri și decese de această boală în Moldova. Studiul de cost-eficiență realizat la acest capitol estimează că, odată atinsă rata de vaccinare de 90%, vom salva 98 de vieți în fiecare an și vom economisi pentru tratamentul cancerului de col uterin”, a spus Stela Grigoraș.

Reprezentantul OMS în Republica Moldova, Haris Hajrulahovic, a spus că OMS recunoaște faptul că problema cancerului de col uterin și a altor boli provocate de HPV reprezintă o problem globală de sănătate publică. El a recomandat introducerea vaccinului împotriva HPV în programele naționale de vaccinare. Potrivit lui, nu este doar responsabilitatea Guvernului de a crește o generație sănătoasă, dar este necesară și mobilizarea societății în acest sens.

Cursul integral de vaccinare constă în administrarea a două doze de vaccin. Cea de-a doua doză de vaccin va fi administrat începând cu luna iunie 2018.

În Republica Moldova, zilnic o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin și odată la două zile o femeie decedează din cauza acestei maladii. În ultimii cinci ani, peste 1500 de femei au fost diagnosticate și peste 1000 au decedat.