logo

Festivalul „Regina Vioara” readuce în scenă creaţii din repertoriul lui Serghei Lunchevici


https://www.ipn.md/ro/festivalul-regina-vioara-readuce-in-scena-creatii-din-repertoriul-lui-serghei-lu-7967_1015023.html

La Chişinău se desfăşoară ediţia a VI-a a Festivalului internaţional de muzică violonistică „Regina Vioara”. În scenă vor urca artişti din Republica Moldova, dar şi din România, Israel şi Statele Unite ale Americii. Invitatul special al evenimentului este violonistul român Alexandru Tomescu, transmite IPN cu referire la programul festivalului.

Ceremonia de deschidere va avea loc astăzi, 3 septembrie, la Filarmonica Naţională, cu începere de la ora 19.00, şi va fi urmată de un concert dedicat aniversării a 80-a de la naşterea violonistului şi dirijorului Serghei Lunchevici, unde vor fi interpretate piese muzicale din repertoriul maestrului, orchestrate şi dirijate de Vasile Goia.

În cea de-a doua zi a festivalului, la Sala cu Orgă, începând cu ora 19.00, va avea loc un recital de vioară susţinut de violonişti din Moldova şi de peste hotare. Iar în data de 5 septembrie, la ora 18.00, în sala mică a Filarmonicii Naţionale, se va desfăşura tradiţionala întâlnire a publicului cu unii dintre cei mai buni elevi ai liceului de muzică „Ciprian Porumbescu”.

Festivalul se va încheia pe 6 septembrie, cu un concert extraordinar sub bagheta dirijorului Dumitru Goia, la Filarmonica Naţională, cu începere de la ora 19.00.

La concertele din acest an vor participa Orchestra Simfonică şi Capela Corală „Doina” a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, precum şi Orchestra Naţională de Cameră. În scenă vor urca soliştii Ilya Konovalov (Israel), Artur Kaganovskyi (SUA), Eszter Szilveszter (România), precum şi tineri violonişti din Moldova, Ionel Manciu, Dan-Iulian Druţac, Marin Bunea, Simion Goia-Feraru.

Biletele la concerte costă între 50 şi 100 de lei, iar la întâlnirea cu elevii liceului „Ciprian Porumbescu” intrarea este liberă.

Festivalul Internaţional de muzică violonistică „Regina Vioara” a fost lansat în 2009, la iniţiativa muzicienilor Dumitru şi Vasile Goia, Artişti ai poporului. Principalele  obiective sunt promovarea şcolii moldoveneşti de vioară şi susţinerea talentelor naţionale.