logo

Festivalul „Dulce floare de salcâm” invită la Văleni


https://www.ipn.md/ro/festivalul-dulce-floare-de-salcam-invita-la-valeni-7967_1005320.html

Dansatori şi meşteri populari vor întreţine atmosfera de sărbătoare la cea de-a VI-a ediţie a Festivalului etno-folcloric „Dulce floare de salcâm”, organizat duminică, 19 mai, în satul Văleni, raionul Cahul.

Solicitată de IPN, directorul Asociaţiei Naţionale a Turismului Rural, Ecologic şi Cultural „ANTREC Moldova”, co-organizatorul evenimentului, Svetlana Lazăr, a menţionat că ediţia din acest an festivalul va fi naţională. Altă dată participau şi colective artistice şi din ţările vecine, România şi Ucraina, care de această dată nu au putut veni din cauza suprapunerii mai multor evenimente culturale.

Programul festivalului va cuprinde o paradă a portului popular, hora satului, unde mai multe ansambluri de dansuri din raionul Cahul şi vor demonstra măiestria, şi un concert cu muzică populară. Svetlana Lazăr a mai spus că activităţile culturale sunt organizate într-o zonă pitorească. Până să ajungă la destinaţie, participanţii parcurg o porţiune de drum printr-o pădure de salcâmi, care este de fiecare dată înflorită în ziua festivalului. Festivalul este organizat special în perioada când înfloreşte salcâmul, nefiind stabilită o dată fixă.

Distanţa de la Chişinău până în satul Văleni este de 200 de kilometri.