Reprezentanți ai salariaților întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” au protestat astăzi, 4 martie, în fața Parlamentului și Președinției, cerând achitarea restanțelor salariale, din noiembrie 2020, dar și demisia conducerii întreprinderii și transferarea cotizațiilor sindicale pe conturile sindicatelor. Printre revendicări este și majorarea salariilor, transmite IPN.
Protestatarii, care au venit din diferite regiuni ale țării, s-au plâns că nu au cu ce să își întrețină familiile, pentru că nu au leafă de mai multe luni. Și aceasta, în timp ce trenurile circulă. Ei spun că venituri la întreprindere ar fi, dacă banii nu ar ajunge la firmele create pe lângă CFM. Angajații se plâng că se duc flămânzi la muncă și își trimit copiii flămânzi la școală. Unii dintre ei spun că sunt nevoiți să lucreze 16-18 ore din 24. Nu pleacă de la Cale Ferată pentru că nu au alt loc de muncă.
„Ne-a ajuns cuțitul la os, e genocid”, a spus președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, Ion Zaporojan. „În ultimii 11 ani, m-am adresat cu problema restanțelor salariale fostului președinte al țării, Parlamentului, Guvernului, dar au fost doar vorbe. I-am cerut fostului președintre al țării, Igor Dodon, să nu mai fie făcute experimente la CFM”, a menționat sindicalistul.
Oleg Lipskii, deputat din partea Partidului Socialiștilor, le-a spus protestatarilor că, acum o săptămână, a fost creată o comisie care examinează situația de la CFM. Dar fără un guvern funcțional, problema restanțelor salariale nu poate fi soluționată.
Protestatarii au cerut ca problema restanțelor salariale la CFM să fie abordată astăzi, 4 martie, la ședința Parlamentului.
Alexandru Slusari, deputat din partea Platformei „Demnitate și Adevăr”, le-a comunicat manifestanților că, în octombrie 2020, s-a adresat fostului premier Ion Chicu cu solicitarea să se implice în soluționarea problemelor de la CFM. Deputatul a menționat că primește zilnic sute de mesaje de la angajați ai CFM, care se plâng că se duc flămânzi la muncă, pentru că nu își primesc lefurile la timp. În opinia lui Slusari, e nevoie de implementarea unui plan anticriză, dar și de schimbarea conducerii Căii Ferate.
Prezent la proteste, Petru Chiriac, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor, a spus că este alături de feroviari și este de acord să fie membru al comisiei care va examina situația de la CFM. Chiriac a subliniat că „în Republica Moldova sunt mule legi, dar ele nu lucrează în favoarea oamenilor care muncesc”.
Cerințele feroviarilor protestatari urmează a fi adresate astăzi președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, Inspectoratului de Stat al Muncii, Agenției pentru Servicii Publice,
La CFM activează în jur de 7 000 de salariați, iar leafa medie la întreprindere este de 4000 de lei.