Fermierii vor putea obţine credite de până la 600 de mii de dolari
https://www.ipn.md/ro/fermierii-vor-putea-obtine-credite-de-pana-la-600-de-7966_993198.html
Fondul Provocările Mileniului Moldova a semnat acorduri de împrumut cu 7 bănci din ţară, fiind astfel dat startul activităţilor de creditare pentru investiţii în infrastructura post-recoltare, prevăzute de Programul Compact, care este finanţat de Corporaţia americană Provocările Mileniului, transmite Info-Prim Neo.
Cele 7 bănci selectate sunt − Moldova Agroindbank, Moldinconbank, Mobiasbanca Groupe Societe Generale, Victoriabank, Energbank, Banca Socială şi Comerţbank.
Programul de creditare prevede acordarea de împrumuturi investiţionale şi operaţionale producătorilor agricoli în valoare de 12 mln de dolari. Mărimea unui credit va varia între 50 de mii şi 600 de mii de dolari sau echivalentul în lei sau euro. Creditele vor fi oferite pe un termen de 3-7 ani pentru procurarea sau construcţia depozitelor frigorifice şi terenurilor aferente lor, a echipamentelor pentru sortarea, spălarea şi ambalarea fructelor şi legumelor, producerea sucurilor, extragerea uleiurilor, procurarea echipamentelor de laborator pentru controlul calităţii produselor respective, achiziţionarea camioanelor şi camionetelor specializate termo, frigo, refrigeratoarelor şi altor echipamente etc.
„Rata dobânzii la creditele oferite producătorilor va fi competitivă, mai mică cu 2,5 puncte procentuale decât rata medie a dobânzii pe piaţă (care acum este de 14-15%). Un avantaj este că procurarea echipamentelor şi serviciilor din aceste credite va fi eliberată de TVA şi taxele vamale”, a comunicat Valentina Badrajan, director executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova
Producătorii se pot asocia, deoarece creditele sunt mari, spre deosebire de alte programe implementate în Republica Moldova, unde mărimea împrumuturilor oferite este de până la 150 de mii de dolari. „Presupunem că la prima etapă vor fi finanţate circa 25 proiecte investiţionale, iar pe parcursul următorilor 7-10 ani numărul proiectelor va atinge cifra de 75, deoarece creditele rambursate de către acei producători care le vor accesa printre primii vor fi depuse pe un cont din care mai apoi vor fi finanţaţi alţi producători. Mecanismul de creditare va fi similar celui aplicat în cadrul cunoscutului proiect japonez 2KR”, a precizat Valentina Badrajan.
Premierul Vlad Filat, prezent la lansarea programului, a spus că activităţile de creditare în infrastructura post-recoltare se înscriu perfect în programul de activitate al Guvernului. „Ceea ce ne propunem noi la compartimentul dezvoltarea sectorului agrar este creşterea valorii adăugate a produselor agricole prin racordarea la sistemele de sortare, ambalare şi păstrare a acestora la standardele internaţionale”, a declarat premierul.
Noul ambasador al SUA în Republica Moldova, William H. Moser, şi-a exprimat speranţa că valorificarea împrumuturilor în infrastructura post-recoltare va permite îmbunătăţirea condiţiilor de activitate şi viaţă a fermierilor locali.
Patrick C. Fine, vicepreşedinte al corporaţiei Provocările Mileniului, i-a îndemnat pe producători să obţină rentabilitate mai mare în activitatea lor, iar Alexandru Slusari, de la Uniagroprotect, în calitate de reprezentant al producătorilor, a apreciat acest program de creditare pe termen lung drept unul bun, în special pentru că le va permite gospodăriilor agricole mai mari şi mai mici să sporească competitivitatea produselor agricole pentru a face faţă concurenţei pe pieţele externe, dar şi pe piaţa locală.
Creditarea pentru investiţii în infrastructura post-recoltare este o activitate distinctă a programului Compact, semnat între executivul de la Chişinău şi Guvernul SUA la începutul anului 2010 şi intrat în vigoare în septembrie 2010. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova. Valoarea acestuia constituie 262 mln de dolari, acordaţi ca ajutor nerambursabil cu scopul de a contribui în perioada 2010-2015 la creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova, prin dezvoltarea infrastructurii drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură performantă.