Scumpirea galopantă a motorinei afectează fermierii, iar o parte dintre ei riscă să intre în faliment, a declarat, în cadrul unei dezbateri publice organizate de IDIS Viitorul, Vasile Mârzneco, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, citat de IPN.
Anterior cheltuielile agricultorilor la hectar se ridicau la 6-7 mii. Acum însă, doar costul pentru motorină este de 3 mii de lei. „Vom lucra în pierdere. Posibil să nu putem nici lucra. Unii furnizori nu oferă nimic fără plăți anticipate. (...) Pe lângă costurile mari la motorină, avem și prețuri mari la fertilizați, care la fel ne afectează”, a explicat Vasile Mârzenco.
O soluție propusă de agricultori ține de compensarea accizelor la procurările de motorină și a taxei pe valoare adăugată. „Dacă litrul de motorină este peste 25 de lei, dar el o să ajungă și la 30 (de lei) cred, asta înseamnă că taxa pe valoare adăugată ar fi șase lei și accizele vreo doi lei și șaptezeci de bani la litru. Asta ar însemna în jur de opt lei pentru un litru. Înseamnă că, dacă se respectă intențiile astea, vom deconta motorina la lucrările agricole cu prețul undeva în jur de 20 de lei, deși și acesta este un preț mare pentru noi”, a menționat directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor.
Săptămâna trecută, pe piața carburanților din Republica Moldova s-a atestat, o situație fără precedent când prețul angro al motorinei era cu 3-4 lei (29 de lei/litru) mai mare față de prețul de la pompă. Experții au vorbit despre o înțelegere de cartel a trei companii petroliere.
De două săptămâni, prețul la carburați este în continuă ascensiune și atinge noi recorduri în fiecare zi. Pentru miercuri, ANRE a stabilit un plafon la motorină de 26,91 de lei/litru, iar la benzină – 27,72 de lei/litru.