logo

Fermierii protestatari solicită Parlamentului o întrevedere urgentă


https://www.ipn.md/ro/fermierii-protestatari-solicita-parlamentului-o-intrevedere-urgenta-7967_1078099.html

Fermieri din mai multe raioane ale țării au organizat miercuri, 2 decembrie, o acțiune de protest în Piața Marii Adunări Naționale, declarându-se nemulțumi față de atitudinea autorităților statului, pe care o califică iresponsabilă, în raport cu problemele cu care se confruntă ei. Potrivit lor, Guvernul, în loc să vină cu compensații rezonabile pentru a diminua efectele secetei, a aprobat pentru 2021 o politică bugetar-fiscală care îi împovărează și mai mult. Agricultorii protestatari au făcut apel către deputați, solicitând o întrevedere urgentă. Într-o declarație, votată în PMAN, fermierii i-au solicitat Parlamentului să oblige executivul să asigure compensații agricultorilor afectați de secetă, transmite IPN.

„Să indefinite mijloace financiare pentru majorarea semnificativă a Fondului de subvenționare și să purceadă la alocarea subvențiilor directe în agricultură. Să identifice mijloace pentru restituirea accizelor la motorina procurată și utilizată în agricultură. să nu permită majorarea presiunii fiscale pe producătorii agricoli și persoanele fizice din agricultură, prin majorarea cotelor TVA la produsele agricole și impozitul din plățile efectuate în folosul persoanelor fizice”, se menționează în declarația agricultorilor.

Vasile Mîrzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, a spus că agricultura este considerată o ramură strategică a economiei naționale pentru ponderea ei în structura produsului intern brut, oferă un număr important de locuri de muncă populației de la sate, asigură cu materie primă industria de procesare, precum și asigură securitatea alimentară a statului. În pofida acestui fapt, potrivit lui, autoritățile au o abordarea superficială cu privire la problemele cu care se confruntă agricultorii.  

Ion Plămădeală, de la asociația producătorilor raionului Leova, a spus că pe parcursul ultimelor trei luni, fermierii au avut multe discuții cu funcționarii de stat din diferite instituții. Și în luna august, când agricultorii au protestat cu tehnica agricolă în capitală, la întrevederea cu premierul, ministrul, părea că probleme existente în ramură au fost înțelese și au urmat alocații pentru compensarea parțială a pagubelor suferite la grupa întâi de cereale. Tot atunci, autoritățile au promis că vor identifica surse financiare suficiente pentru a aloca compensații și pentru grupa a doua de cereale. Au urmat discuții cu ministrul de ramură, care le-ar fi spus că nu sunt surse.

Iurie Vrabie, agricultor de la Ungheni, a menționat că anul acesta a fost complicat. Agricultorii, care și așa au o situație financiară precară, s-au pomenit și cu majorarea pentru 2021, de la 8 la 12% a cotei TVA pentru producția agricolă primară. Proiectul politicii bugetar-fiscale a fost deja aprobat de Guvern și înaintat Parlamentului.

Mihail Bobicov, agricultor de la Căușeni, a menționat că, după discuțiile cu autoritățile, au fost făcute multe promisiuni legate de compensarea pierderilor la a doua grupă de cereale, dar nu s-a făcut nimic. Producătorii agricoli nu au cu ce să are și să semene pământul acum și la primăvară.