logo

Fermierii moldoveni sunt nevoiți să exporte cereale la prețuri derizorii și cu cheltuieli mai mari, Igor Grigoriev


https://www.ipn.md/ro/fermierii-moldoveni-sunt-nevoiti-sa-exporte-cereale-la-preturi-7966_1091041.html

Producătorii de cereale din Republica Moldova sunt nevoiți să își exporte marfa la prețuri derizorii, din cauza războiului din Ucraina. Totodată, din motiv că vapoarele și bărcile cu care se transportă cerealele peste hotare nu sunt suficiente, proprietarii acestor vapoare au majorat prețurile de transportate de 3-5 ori. O spune președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Cereale „Agrocereale”, Igor Grigoriev, contactat de IPN.

„Războiul din Ucraina a afectat direct întreaga economie națională a Republicii Moldova, dar în primul rând sectorul agroalimentar și cel agrocerealier. Acest sector era într-o conexiune directă cu porturile din Ucraina și cu piața cerealieră din țara vecină. Când s-a început războiul, porturile din Odesa au fost blocate și acestea sunt blocate și până în prezent, Ucraina având în stocuri milioane de tone de cereale – grâu, porumb, floarea soarelui, soia. În momentul în care porturile ucrainene au fost blocate, toată această marfă a început să fie exportată prin tranzitarea Republicii Moldova”, a explicat Igor Grigoriev.

Președintele Asociației „Agrocereale” a spus că, în general, odată cu începerea războiului din Ucrana, lanțul logistic de export a cerealelor a fost perturbat. „Cea mai mare problemă cu care se confruntă la ora actuală exportatorii de cereale este insuficiența de vapoare și bărci. Dar mai e o problemă la mijloc, că proprietarii acestor bărci au ridicat prețurile de 3-5 ori. Dacă transportarea unei tone de cereale de la Reni până la Constanța costa 30 de euro, până la război, atunci în prezent aceasta costă peste 100 de euro. Mai mult, odată cu începerea războiului din Ucraina, autoritățile navale din Ucraina, Republica Moldova și România nu erau pregătite pentru a primi atâtea nave la descărcarea și transportarea cerealelor. Capacitățile de export prin Delta Dunării și pe Dunăre erau cu mult mai mici, infrastructura nu era planificată pentru așa volume mari. Intrarea în Dunăre se face prin canalul Sulina, care aparține părții românești. Astăzi în canalul Sulina sunt peste 100 de vapoare care așteaptă intrarea la încărcare și transportare în porturile din România – Brăila, Galați, dar și în portul Giurgiulești din Republica Moldova și în portul Reni din Ucraina. Aceste corăbii stau în rând câte 3-4 săptămâni. E vorba de vapoare încărcate cu cereale din Republica Moldova și Ucraina”, a precizat Igor Grigoriev.

Totodată, sectorul agrocerealier al Republicii Moldova au fost afectate simțitor de stocurile mari de marfă ale Ucrainei, care au făcut ca prețurile de export la toate cerealele să scadă de aproape 2 ori. „Ucrainenii astăzi vând stocurile de cereale din anul trecut la prețuri derizorii, doar ca să scape de ele. Am căzut și noi în capcana aceasta. Fermierii moldoveni intenționau să își vândă stocurile de cereale din anul trecut și recolta din anul curent la un preț bun, pentru ca ulterior să își poată cultiva terenurile și să le însămânțeze în toamnă. Dacă fermierii planificau să își vândă grâul la un preț de 6-7 lei, pentru un kilogram, costul lui astăzi este de aproape 4 lei. Și aceasta în situația în care motorina s-a scumpit de aproape 2 ori, în ultima perioadă, și toate input-urile, inclusiv îngrășămintele minerale, s-au scumpit de 2-3 ori. Plus la aceasta, roada de cereale a fost afectată și de secetă. Este o situație destul de dificilă”, a subliniat Igor Grigoriev.

Președintele Asociației „Agrocereale” a precizat că la momentul actual exporturi de cereale practic nu sunt. „Dar sperăm ca în săptămânile următoare situația de pe piața agrocerealieră să se schimbe, ca prețurile puțin să crească și să reușim ceva să vindem din producția cerealieră și, totodată, să asigurăm și securitatea alimentară a Republicii Moldova”, a adăugat Igor Grigoriev.

El a mai spus că, pentru a soluționa problemele respective, e necesar suport din partea partenerilor strategici, astfel ca aceștia să compenseze eventualele pierderi în sectoarele agroacerealier și agroalimentar. „Deși Fondul național de subvenționare în agricultură a fost majorat în anul curent și constituie peste 1 miliard 700 de milioane de lei, mijloacele respective nu sunt suficiente. O soluție ar fi acordarea unui suport din partea partenerilor strategici, pentru a atenua efectele secetei și pentru a compensa decalajul de prețuri, pe care l-a creat producția ucraineană, în condiții de război”, a precizat Igor Grigoriev.  

Totodată, el este de părerea că, în asemenea condiții, statul ar putea acorda anumite facilități fiscale agricultorilor. Impozitele pentru fermieri ar putea fi micșorate, dar este loc și pentru acordarea unei vacanțe de impozite.

În prezent Republica Moldova exportă cereale în România, Bulgaria, Turcia, Egipt, Libia, Italia, Spania, dar și în alte state.