Fermierii din raionul Dubăsari, care deţin terenuri agricole după traseul Râbniţa-Tiraspol, pe teritoriul controlat de administraţia transnistreană, cer autorităţilor constituţionale de la Chişinău restituirea cheltuielilor suportate din cauza faptului că nu sunt lăsaţi să-şi prelucreze pământurile. Dacă nu vor obţine aceste plăţi, spun că vor bloca punctele vamale interne pe platoul Coşniţa. Fermierii susţin că nu au scopul să destabilizeze situaţia în prag de alegeri parlamentare, dar au ajuns în pragul disperării.
Într-o conferinţă de presă la IPN, juristul Asociaţiei „Promo-LEX”, Alexandru Zubco, care le acordă consiliere juridică, a declarat că situaţia fermierilor din Dubăsari, care din martie şi până acum nu au acces la terenurile proprii, este foarte gravă şi repetă scenariul de acum 10 ani. „Vom monitoriza situaţia şi vom oferi asistenţă ţăranilor din stânga Nistrului. Ştim că la CEDO deja se află o cauză unde se invocă violarea articolului 1 de către Republica Moldova şi Federaţia Rusă”, a spus juristul.
Petru Bondari, proprietar de terenuri în s. Pohrebea, raionul Dubăsari, a spus că, la 25 septembrie, a avut loc o adunare a deţinătorilor de terenuri agricole după traseul Râbniţa-Tiraspol, la care au fost formulate mai multe solicitări către guvernarea de la Chişinău. Fermierii cer asigurarea accesului la proprietăţile situate după traseul Râbniţa-Tiraspol, recuperarea urgentă a cheltuielilor suportate până acum, estimate la 13,4 milioane lei, şi compensarea venitului ratat pentru fiecare hectar, în sumă de 2500 de lei. Fermierii i-au dat timp guvernării până pe 1 octombrie, după care vor organiza acţiuni de protest.
Un alt proprietar de terenuri din Cocieri, Petru Nirca, a spus că problema terenurilor agricole nu este nouă, guvernarea este la curent cu ceea ce se întâmplă acolo. Fermierii nu au pus la îndoială promisiunile prim-ministrului Iurie Leancă de a-i ajuta, dar după mai mult timp situaţia nu s-a îmbunătăţit. În pofida faptului că sursele financiare promise au fost deja identificate, Guvernul nu a elaborat un mecanism de distribuire a banilor. Sunt zvonuri că fermierii din Dubăsari nu vor primi cele 13 milioane, dar numai 8 milioane.
După conferinţă, fermierii s-au deplasat la Guvernul Republicii Moldova pentru a depune o cerere de audienţă la premier.