logo

Fenomenul violenței în bază de gen, abordat într-un dialog cu tinerii la USM


https://www.ipn.md/ro/fenomenul-violentei-in-baza-de-gen-abordat-intr-un-7967_1101128.html

Formele și impactul violenței în bază de gen au fost teme de discuție la un eveniment organizat pentru tineri de pe ambele maluri ale Nistrului la Universitatea de Stat din Moldova. Împreună cu specialiști din domeniu, tinerii au discutat despre relațiile sănătoase în cuplu și despre cum să evite violența, transmite IPN.

În cadrul discuțiilor desfășurate în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, participanții au analizat mai multe situații în care fetele au devenit ținta violenței fizice și psihologice manifestate de către partenerii de viață și au ajuns la concluzia că pentru o relație sănătoasă sunt importante comunicarea corectă, acceptarea limitelor și a spațiilor.



Ersilia Apreda, coordonatoare de proiect la Organizația Internațională pentru Migrație, a spus că organizația este bucuroasă să susțină discuțiile pe ambele maluri ale Nistrului. „Din 2000 noi am început aceste acțiuni și suntem bucuroși să continuăm. Anul trecut am înțeles că factorul migrațional și tendințele migraționale se schimbă. Am avut mulți migranți și mai mult de 40% sunt femei și copii, tineri. Aceasta înseamnă că trebuie să vedem cum prevenim și să diminuăm acele provocăriˮ.  „Când vezi o prietenă că nu este tratată bine de iubitul ei, asta înseamnă că trebuie să o susții, să-i spui că există o cale de a raporta cazul. Când vezi violență sau atitudine violentă față de femei, băieți, dar când vezi mai ales violență bazată pe gen, trebuie să întreprinzi un pas și să acționezi, a menționat Ersilia Apreda, precizând că atunci când este vorba de prevenirea fenomenului de violență, discuțiile trebuie să fie organizate nu doar la nivel de stat, dar și în familie, în cuplu.

Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, a spus că universitatea se alătură campaniei „16 zile de activism de combatere a violenței împotriva femeilor și fetelorˮ prin organizarea unei serii de evenimente. „Investind în programele educaționale și activități informative, noi putem contribui la prevenirea și diminuarea acestui flagel. Investind în pregătirea tinerilor specialiști, creăm precondiții pentru un sistem mai eficient de răspuns la nevoile persoanelor afectate de violență în familie, fete și băieți, femei și bărbați. În așa mod putem contribui în final la o societate fără violență, mai protejată, unde toată lume se simte în siguranță, a spus rectorul.

La dezbatere au participat studenți de la facultățile de psihologie, drept, pedagogie și asistență socială. Evenimentul a inclus implicarea tinerilor din organizațiile societății civile, voluntari și reprezentanți ai instituțiilor cheie ale statului.